LOGIN
اخبار مراکز
shirazi.ir
خلاصه بیانات ارزشمند حضرت آیت الله العظمی شیرازی دام ظله در آستانه ماه محرم الحرام 1442
کد 10913
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 30 مرداد 1399 - 30 ذوالحجّة الحرام 1441
مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله در شامگاه روز چهارشنبه 29 مرداد 1399 (29 ذی الحجه 1441) به رسم هرساله در جمع مبلغان دینی حضور یافتند و بیانات ارزشمندی را در آستانه ماه محرم الحرام 1442 ایراد کردند. ایشان سخنان خود را اینگونه آغاز نمودند:
 
بسم الله الرحمن الرحیم
 
عرض تعزیت دارم به مناسبت ماه محرم به مقام شامخ و رفیع امامت کبری و امامت عظمی آقا حضرت بقیة الله عجل الله تعالی فرجه الشریف و به امید تعجیل در فرج آن حضرت تا همه جهان از گرفتاری های مختلف سیاسی، اقتصادی، خانوادگی و اجتماعی به فضل خدای عزوجل و عنایت خود آن حضرت نجات یابد.

همچنین فجایع ماه محرم مخصوصاً روز عاشورا را به همه مؤمنان تعزیت عرض می کنم و امیدوارم همانگونه که توقع هست همگان در همه جای دنیا شعائر مقدس حسینی را هرچه بیشتر، وسیع تر، پربارتر و پرشورتر اقامه کنند.

معظم له در طلیعه سخنانشان فرمودند: مکرراً عرض کرده ام که زیارات و دعاهای وارده از اهل بیت علیهم السلام و مخصوصاً زیارات امام حسین علیه السلام دنیایی از مطالب است که کلمه به کلمه آن نیاز به شرح و تأمل دارد. بزرگان و علمای شیعه غالباً در طول تاریخ با ظالمان گرفتار بوده اند به همین سبب کمتر موفق شده اند به این مقوله بپردازند.

لذا شایسته است کسانی که می توانند این مطالب را شرح دهند. هرچند که بزرگانی نظیر مرحوم سید عبدالله شبّر و سایر بزرگان رضوان الله علیهم اجمعین درصد کمی به این مطالب پرداخته اند اما لازم است که شروح بیشتری بر این ادعیه و زیارات تدوین شود.

در یکی از زیارت های امام حسین علیه السلام این عبارت وارد شده است: «اَلسَّلاَمُ عَلَی اَلْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ اَلْمَظْلُومِ اَلشَّهِیدِ، قَتِیلِ اَلْعَبَرَاتِ، وَأَسِیرِ اَلْکُرُبَاتِ. اَللَّهُمَّ إِنِّی أَشْهَدُ أَنَّهُ وَلِیُّکَ وَاِبْنُ وَلِیِّکَ، وَصَفِیُّکَ اَلثَّائِرُ بِحَقِّکَ؛ سلام بر حسین بن علی مظلوم شهید کشته اشک‌ها، گرفتار غم‌ها و غصه‌ها؛ خدایا شهادت می‌دهم او، ولی تو و فرزند ولی تو و برگزیده تو و قیام‌کننده به حق تو است».

واژه مورد توجه در این فقره از زیارت لفظ «الثائر» است. غالباً این لفظ را به معنای انقلاب تعبیر می کنند در حالی که این معنا مجاز است. این کلمه در زبان عرب به معنای «قلب نظام الحکم؛ تغییر دادن نظام حاکم» است. امام حسین علیه السلام بر آن شدند تا نظام و حکومت فاسد یزید را تغییر دهند.

ایشان تأکید کردند: امام حسین علیه السلام استثنای خدا در تشریع و تکوین هستند که شواهد آن در تاریخ و روایات به وفور موجود است. از این جمله واقعه باران خون از آسمان است که با شهادت هیچ یک از معصومین علیهم السلام رخ نداد.

یکی دیگر از این وقایع تکوینی داستان کشتی نوح علیه السلام است که در زمین کربلا گرفتار گرداب شد در حالی که این زمین قابلیت به وجود آوردن گرداب را ندارد.

آیت الله العظمی شیرازی دام ظله توجه دادند: در عبارت «الثائر بحقک» منظور از حق چیست؟ باید در این موضوع تدبر شود. این سؤال مطرح است که در حالی که مظاهر عبادی اسلام همانند نماز و حج و روزه و... در جامعه پابرجا بود، پس امام حسین علیه السلام برای چه چیزی قیام کردند؟!

ایشان خودشان پاسخ این سؤال را بیان کرده اند و فرمودند: «ارید ان اسیر بسیرة جدی وأبی علی بن ابی طالب؛ من قصد آن دارم که به سیره جدم رسول خدا و به سیره پدرم علی بن ابی طالب صلوات الله علیهما وآلهما عمل کنم».

در آن زمان سیره عملی رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان علیه السلام از بین رفته بود.

مسأله چگونگی مجازات فردی که اقدام به براندازی نظام کرده است از جمله سیره های رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان علیه السلام و از مسائل بسیار مهم دنیای امروزاست که فراموش شده است. دنیای کنونی مجازات چنین کسی را اعدام می داند در حالی که بارها در ایام حکومت این دو بزرگوار افرادی اقدام به براندازی نظام کردند اما از سوی آنان نه به قتل رسیدند نه به زندان افتادند و نه شکنجه شدند.

این مقوله از جمله زیبایی های بی نظیر اسلام است که فراموش شده است و امام حسین علیه السلام برای احیای آن به شهادت رسیدند.

ایشان در مقام بیان مثال فرمودند: عبدالله بن ابی سلول از جمله کسانی بود که اقدام به براندازی نظام رسول خدا صلی الله علیه وآله کرد و به عبارت قرآن چنین گفت: «لَیُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَّ؛ البته اربابان عزّت و ثروت، مسلمانان ذلیل فقیر را از شهر بیرون کنند» .

الأعزّ افعل التفضیل است که همراه با الف و لام استفاده شده است؛ یعنی عزیز بی نظیر در عزت و همینطور الأذل به معنای ذلیل بی نظیر در ذلت.

او رئیس منافقین بود و با این جمله اعلام کرد که می خواهد پیامبر صلی الله علیه وآله را از شهر خارج کند. برخورد ایشان با او مصداق زیبایی است؛ چراکه پیامبر صلی الله علیه وآله هیچ کیفری بر او جاری نکردند.

داستان عقبه مصداق دیگری از این معنا است که طی آن جمعی از منافقین اقدام به براندازی نظام رسول خدا صلی الله علیه وآله کردند و حتی تا به شهادت رساندن ایشان پیش رفتند. اما پیامبر صلی الله علیه وآله حتی اسامی آنان را آشکار نکردند و به حذیفه هم سفارش کردند نام آن ها را افشا نکند.

این برخورد در کجای تاریخ مانند دارد؟!

امیرمؤمنان علیه السلام نیز از قصد طلحه و زبیر آگاه بودند و به آنان فرمودند که شما قصد عمره ندارید بلکه قصد شورش دارید.

اما با این حال آنان را آزاد گذاشتند و حتی مانع خروج آنان از شهر نشدند.

ماجرای صفین و خوارج نیز از مصادیق اقدام برای براندازی نظام بود اما امیرمؤمنان علیه السلام حتی سهم آنان از بیت المال را قطع نکردند و به همان مقدار که خودشان از بیت المال سهم داشتند به آنان نیز عطا می کردند.

مرجع عالیقدر ادامه دادند: به یاد داریم که در جریان انقلاب 1958 عراق کسی که بر سر کار آمد همدستان خود را به اتهام براندازی نظام اعدام کرد در حالی که حتی جرم آنان ثابت نشده بود. متأسفانه این مسائل در کشورهای اسلامی عادی است. در زمان یزید انسانیت و اخلاق و فضیلت اسلام نبود و امام حسین علیه السلام برای احیای این ها به شهادت رسیدند.

یک نمونه یافت نمی شود که پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله با افرادی که اقدام به براندازی کرده اند حتی برخورد کرده باشند. تاریخ نقل کرده است پیامبر صلی الله علیه وآله پس از مرگ عبدالله بن ابی سلول لباس خود را در قبر او قرار دادند که این کار باعث بازگشت هزار منافق شد. امیرمؤمنان علیه السلام نیز پس از اینکه دشمن دست از جنگ برمی داشت متعرض آنان نمی شدند و به گونه ای برخورد می کردند که انگار هیچ جنگی رخ نداده است.

این مطالب چه زمانی باید به دنیا برسد؟ محرم و صفر بهترین فرصت برای این کار است و همگان در این خصوص مسئولیت دارند حتی جوانان مسئولیت دارند که با دستگاه موبایل خود این فرهنگ را به دنیا برسانند.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی دام ظله فرمودند: مسأله دوم، تعظیم شعائر حسینی است که در سال جاری به گونه ای دیگر است. حضرت امام حسین علیه السلام یک امتحان الهی هستند و به همین سبب در ماه محرم و صفر هر سال هر کسی به گونه ای رفتار می کند.

مثالی عرض می کنم که برای همگان قابل درک است. آیا قضای حاجت در زمین کربلا توهین به حضرت سیدالشهدا علیه السلام است؟! خیر.

در مقابل اگر قسمتی از خاک کربلا را تبدیل به مُهر کنیم، به فرموده فقها نجس کردن آن حرام است. تفاوت این دو در کجاست؟! تفاوت اینجاست که از نظر عرفی این دو با هم متفاوت هستند.

امیدوارم خدای متعال به برکت امام حسین علیه السلام این بلایی که دنیا را فرا گرفته برطرف کند. مرحوم پدر ما نقل می کرد که در زمان ایشان بیماری وبا فراگیر شد و یک سوم اهل کربلا بر اثر آن از دنیا رفتند. کار به جایی رسیده بود که مردم از ترس سرایت بیماری مردگان خود را رها می کردند تا جایی که تعداد مردگان تا مقابل خیمه گاه رسیده بود.

اما پدر ما نقل می کردند که تمام خانه های محله به جز خانه ما کشته دادند و این به این دلیل بود که هر روز در خانه ما مجلس روضه برگزار می شد.

ایشان همینطور نقل می کردند که با اینکه کربلا در آن زمان کانون وبا بود هیچ یک از علمای نجف نظیر آخوند خراسانی، مرحوم سید محمد کاظم، شاگردان مرحوم وحید بهبهانی، شاگردان مرحوم کاشف الغطاء، شاگردان مرحوم سید بحرالعلوم و شاگردان مرحوم شیخ انصاری و میرزای بزرگ و ده ها عالم دیگر نفرمودند که رفتن به کربلا حرام است و زیارت امام حسین علیه السلام حتی نسبت به قبل کمتر هم نشد.

امام حسین علیه السلام استثناء هستند. در داستان دیگری در کتاب جواهر الکلام مرحوم صاحب جواهر آمده است: در سال 1246 طاعون وارد کربلا شد. اما با این حال یک نفر از علما زیارت امام حسین علیه السلام را ممنوع نکردند.

معظم له هشدار دادند: باید هوشیار باشیم که مبادا گرفتار خذلان در دستگاه امام حسین علیه السلام شویم. هر چیزی که سبب تکریم حضرت سیدالشهدا علیه السلام شود از شعائر ایشان است و باید حفظ شود.

مسأله سوم زیارت اربعین امام حسین علیه السلام است که باید همگان برای حفظ آن با هر وسیله ای بکوشند. مراقب باشیم که در دستگاه امام حسین علیه السلام موضع گیری منفی نداشته باشیم؛ چراکه باعث نابودی و تباهی در دنیا و آخرت می شود. تلاش کنید تا اربعین امسال بهتر و پرشورتر از سال های قبل برگزار شود.

مخصوصاً جوان های عزیز از دستگاه موبایل خود برای این کار استفاده کنند و سعی کنند سهم بیشتری در این مورد داشته باشند.

به درگاه خدای متعال دعا و تضرع کنیم که مبادا در دستگاه امام حسین علیه السلام عملی منفی داشته باشیم، بلکه از ایشان بخواهیم ما را برای خدمت بیشتر به این دستگاه موفق بدارد.
 
وصلی الله علی سیدنا محمد وآله الطاهرین
 
لازم به ذکر است که سخنرانی معظم له به صورت زنده از مجموعه شبکه های ماهواره ای مرجعیت و دیگر شبکه های ماهواره ای و فضاهای مجازی انعکاس داده شد.
 

  • نظری برای این خبر درج نشده است.