LOGIN
بیانات
shirazi.ir
"آيت الله العظمي شيرازي:"
پرهيز از خشم مايه ايمني از گناهان بزرگ است
کد 2074
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 01 مرداد 1388 - 30 رجب الأصب 1430
 

در راستاي ارشادات و بيانات هدايتگرانه مرجع عالي قدر حضرت آيت الله العظمي حاج سيد صادق حسيني شيرازي دام ظله در جمع آقايان و خانم هاي سعودي که از شهر صفوي براي زيارت به ايران آمده اند، و در تاريخ 22رجب 1430 هجري قمري در بيت ايشان با معظم له ديدار کردند، خطاب به ميهمانان فرمودند:
در حديث شريف آمده است که حضرت امام صادق عليه السلام فرموده اند: روزي يک اعرابي باديه نشين به ديدن رسول اکرم صلي الله عليه و آله آمد و گفت: اي رسول خدا، لطفاً چيزي به من ياد دهيد که به کارم بيايد، چون من مردي هستم که در باديه به فراواني سفر مي کنم. رسول خدا صلي الله عليه و آله به او فرمودند: خشمگين نشو. آن مرد اين سخن را اندک و کم بها شمرد. لذا بار ديگر سخن خود را تکرار کرد و گفت: يا رسول الله من عربي باديه نشين هستم و بسيار سفر مي کنم. چيزي يادم دهيد تا به کارم بيايد و از آن بهره فراواني ببرم. پيامبر صلي الله عليه و آله بار ديگر خطاب به او فرمودند: خشمگين نشو.
اعرابي باز هم اين سخن را کم داشت و بار ديگر سخن خود را تکرار کرد. پيامبر خدا صلي الله عليه و آله براي سومين بار سخن خود را تکرار نموده و فرمودند: خشمگين مشو.
آن مرد با خود انديشيد و به خود گفت: پس از اين سخن ديگر چيزي نمي پرسم. من از آن حضرت سخني مهم و پربها خواستم و ايشان هم نصيحتم کردند و هشدار دادند که هرگز و هرگز گرفتار خشم و غضب نشوم، چه بسا شايد وقتي که خشمگين شوم به ديگران افترا ببندم يا در حال خشم کسي را بکُشم. [پس همين يک حرف مرا بس است].(1)
معظم له در ادامه و در توضيح اين سخن پربار رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمودند: از سرشت و طبيعت آدمي است که در جامعه انساني زندگي مي کند. خواه در جمع خانواده و خواه در ميان همسايگان يا شريکان و دوستان و شهروندان و همکاران در شرکت يا بازار و يا کارگاه؛ و گاه در اين جمع اختلافي روي مي دهد چه در نظر و ديدگاه، چه در انديشه و تفکر. در اينجا ضروري است که انسان نهايت تلاش خود را به کار برد تا اختلاف نظر و اختلاف در فکر او را به خشم و عصبانيت نکشاند.
ايشان افزودند: اگر انسان تصميم جدّي بر ترک خشم و عصبانيت نگيرد، چه بسا در روز قيامت در نامه اعمالش گناه خشم گرفتن و عصباني شدن عرضه شود و ببيند که مثلاً هزاران بار دچار غضب و حالات و گناهانِ ناشي از غضب ـ العياذ بالله ـ شده و پيامد آن را مي بيند و گناهان و معصيت هاي تابع غضب، مثل قطعِ صله رحم و ستم به والدين و خوردن مال ديگران و دروغ گفتن و غيبت و سخن چيني و اذيت رساندن به مؤمنان و ضرر زدن به ساير مردم، آري همه گناهان ناشي از غضب را مي بيند. حال اگر تصميم جدّي بگيرد عصبانيت و خشم را ترک کند و بر خود چيره و مسلط شود، در آن صورت در روز قيامت نامه اعمالش از گناه خشم و گناهان ناشي از خشم تهي يا دست کم بسيار اندک خواهد شد.
آيت الله العظمي شيرازي دام ظله خطاب به ميهمانان تأکيد فرمودند: شما خانم ها و آقايانِ مؤمن، در سفر عبادت و طاعت و سفر فضيلت به سر مي بريد، که همان زيارت مراقد مطهر و پرفيض اهل بيت عليهم السلام است. از فضاهاي زيارت و حالات معنوي آن تا مي توانيد بهره برگيريد و از توفيق همجواري حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها کريمه اهل بيت صلوات الله عليهم اجمعين بهترين استفاده را ببريد، به خصوص در اين ماه هاي پرفضيلت رجب و شعبان و رمضان ـ که خداي سبحان ثواب فضيلت را دو برابر مي کند، تمام تلاش خود را به کار ببريد و خود را پايبند کنيد که سفارش مولايمان رسول اکرم صلي الله عليه و آله را به گوش جان سپرده و تصميم جدي بگيريد که غضب و خشم را ترک نماييد. بنابراين، بر همه شما زن و مرد، پير و جوان ، لازم است که عزم کنيد بر ترک غضب، در هر جايي که باشيد، چه در جامعه باشيد چه در حوزه، چه در بازار باشيد و چه در اداره، چه در مسجد باشيد و چه در حسينيه، تا با کمک اين عزم و تصميم جدّي موفق شويد که گناهِ غضب را به تمامي ترک کنيد. و نيز اگر يک بار دچار خشم و غضب شديد، فوراً استغفار کنيد و از خدا پوزش بطلبيد، و بار ديگر تصميم خودتان بر ترک غضب را تکرار نماييد. و بدين ترتيب هرگاه دچار اين گناه شديد تصميم خودتان را از سر بگيريد تا در نتيجه ترک غضب و بي توجهي به خشم، برايتان آسان شود و بيشتر بر نفستان مسلط شويد ان شاء الله تعالي.
در خور گفتن است ميهمانان محترم از سخنان حجت الاسلام و المسلمين سيد جعفر شيرازي حفظه الله نيز بهره بردند.


1) مستدرک الوسائل، ج12، ص8، حديث9، باب53 (وجوب تسکين الغضب).

  • نظری برای این خبر درج نشده است.