LOGIN
خبر
shirazi.ir
"تحت عنوان «آيت الله العظمي شيرازي قدس سره انديشه اي اصيل و راهي پويا» برگزار شد:"
مراسم هشتمين سالگرد ارتحال مرجع راحل در کربلاي معلا
کد 2145
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 16 مهر 1388 - 18 شوال المكرّم 1430

 
به مناسبت هشتمين سالگرد ارتحال ملکوتي مرجع راحل حضرت آيت الله العظمي حاج سيد محمد حسيني شيرازي قدس سره به تاريخ دوشنبه شب، پانزدهم ماه شوال المکرّم سال جاري (1430ق.) سيزدهم مهرماه سال 1388 ش. مجلس بزرگداشتي از سوي مؤسسه فرهنگي رسول اعظم صلي الله عليه وآله در بين الحرمين کربلاي معلا تحت عنوان «آيت الله العظمي شيرازي قدس سره انديشه اي اصيل و راهي پويا» برگزار شد.

اين مراسم با تلاوت قرآن کريم توسط قاري قرآن، آقاي حاج مصطفي الصراف آغاز شد. آن گاه حجت الاسلام والمسلمين آقاي شيخ ناصر الأسدي، پيام دفتر مرجع عالي قدر جهان تشيع حضرت آيت الله العظمي حاج سيد صادق حسيني شيرازي دام ظله در کربلاي معلا را قرائت کرد. در بخشي از اين پيام آمده است: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَجِيبُواْ لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاکُم لِمَا يُحْيِيکُمْ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ؛(1) اي کساني که ايمان آورده ايد، چون خدا و پيامبرش، شما را به چيزي فراخواند که به شما حيات مي بخشد، آنان را اجابت کنيد، و بدانيد که خدا ميان آدمي و دلش حايل مي گردد، و هم در نزد او محشور خواهيد شد».

ايشان پرسشگرانه ادامه داد: اين مراسم براي چيست؟ چرا ياد و خاطره علماي خود را زنده نگاه مي داريم؟ و اين زنده داشتن براي ما چه مفهومي دارد؟

در ادامه گفت: شخصيتِ کسي که در بزرگداشتش گرد آمده ايم، يعني مرجع راحل، حضرت آيت الله العظمي حاج سيد محمد حسيني شيرازي قدس سره داراي چند بُعد است. در اين انديشه بودم که به منظور شناختن و شناساندنِ بيشتر اين شخصيت، چه چيزي را بيان کنم، در همان حال کتاب «قادة الفکر الديني» (راهبران انديشه ديني) اثر استاد برجسته دانشگاه کوفه، دکتر محمد حسن الصغير را مي خواندم. در آن جا مطلبي شگرف يافتم و آن اين بود که نويسنده کتاب، گواهيِ تاريخي داده که متن عبارت از اين قرار است: «در اين زمينه (معرفي شخصيت مرجع راحل) سخن استادمان، امام خوئي قدس سره را براي ثبت در تاريخ، عيناً مي آورم. او فرمود: اگر سه تن مانند سيد محمد حسيني شيرازي مي داشتيم، جهان را مي گرفتيم».

حجت الاسلام والمسلمين اسدي افزود: شخصيت امام خوئي خدشه ناپذير است و خود بهتر به گفته هاي خويش آگاه است. مسلماً گواهي او، به حق، سخني تاريخي است. گواهي ديگري را که در اين معنا وجود دارد، از فرزند مرجع راحل، فقيد سعيد آيت الله سيد محمد رضا شيرازي قدس سره باز مي گويم. آن مرحوم، به يکي از اتاق هاي خانه اشاره کرد و گفت: در همين اتاق، مرجع بزرگ مرحوم آيت الله العظمي سيد شهاب الدين مرعشي نجفي قدس سره با مرجع راحل ديدار کرد. پس از حدود يک ساعت مرجع راحل، آيت الله العظمي مرعشي را بدرقه کرده، به اتاق بازگشت. آيت الله العظمي مرعشي به يکي از همراهان خود که از علما بود فرمود: جهان تا به امروز او (مرجع راحل) را نشناخته است و سپس افزود: پس از دويست سال جهان او را خواهد شناخت.

حجت الاسلام والمسلمين اسدي در ادامه گفت: حقيقت اين است که مرجع راحل براي هر طبقه و قشر جامعه، رهنمودي ويژه دارد. من بيش از 25 سال با ايشان معاشرت و همنشيني داشتم و در بسياري از ديدارهاي مردم با او حاضر بودم. روزي جمعي از پزشکان با ايشان ديدار کردند. مرجع راحل سفارش هايي به آنان کرد که مهم ترين آن عبارت است از:

1. اگر بيماري مراجعه کننده را تشخيص نداديد، به او بگوييد که راه درمانش را نمي دانيد و از اين جهت خجالت نکشيد.

2. مقوله نويسندگي بود، چه اين که از يکايک آنان خواست تا در حدّ يک نويسنده باشند.

زماني که يکي از طلاب حوزه را معمم مي کرد، ضمن رهنمودهايي خيرخواهانه، موارد زير را به او يادآوري کرده، بر آن تأکيد مي فرمودند:

1. تقوا؛

2. اخلاق پسنديده؛

3. سخنراني و نويسندگي؛

4. تلاش بي دريغ و پياپي براي برپايي دولت جهاني اسلام، چراکه مسلمانان برادران يکديگرند. فرق ما با هندوها چيست که آنان توانستند با جمعيت بيش از يک ميلياردي و مردم چين با جمعيت بيش از يک ميليارد و سيصد ميليون متحد شوند، اما ما نتوانيم؟

سخنران افزود: مرجع راحل، همچنين رهنمودهاي کلي و اساسي داشت، به ويژه بر اصل متمايز بودن، چه اين که از نظر ايشان، هر انسان مؤمني بايد در حوزه فعاليت و در تمام زواياي زندگي از اين ويژگي برخوردار باشد. البته آن بزرگ مرجع با نگاشتن 1463 کتاب و جزوه، خود به اين ويژگي و تمايز دست يافت.

او بر تمام معاصران خود سبقت گرفته بود. در زمان حضورش در کويت، کتاب شکوهمند «ألف مسألة مستحدثة» (هزار مسأله نوپديد) را تأليف نمود. از جمله مباحثي که در اين کتاب آمده، موضوعِ پيوند زدن سرشخصي به بدن شخص ديگر و احکام مترتب بر آن است؛ مطلبي که بسياري از مردم بدان توجه نداشتند، اما پس از سپري شدن بيست سال از طرح اين مسأله، سمينار سه روزه اي در دبي برگزار شد و بسياري از دانشمندان براي مناقشه اين مسأله به آن سمينار دعوت شدند.

حجت الاسلام والمسلمين اسدي از مبارزات، جهاد، مشارکت اجتماعي و تأليفات مرجع راحل سخن گفت و به معرفي مباني اي که ايشان بر آن تأکيد مي کرد و راه حل هايي که براي برطرف کردن مشکلات امت اسلامي ارائه مي داد و نيز اهميت دادن ايشان به مسأله انفاق و پرهيز از چالش و منازعات پرداخت. او يادآوري کرد که مرجع راحل در کتابش به نام «إلي وکلائنا في البلاد» (پيام به نمايندگان صالح) وظايف روحانيون و نيز طرح هاي خود را تبيين فرمود.

سپس آقاي سيد موسي الحيدري، قصيده خود را در سوگ آن مرجع بزرگوار خواند.

آن گاه دکتر سيد عدنان آل طعمه، رئيس دانشکده ادبياتِ دانشگاه اهل بيت عليهم السلام پيام خود را به مناسبت هشتمين سالگرد مرجع راحل با اين آيه آغاز کرد که مي فرمايد: «إِنَّمَا يَخْشَي اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء؛(2) از بندگان خدا تنها دانايانند که از او (خدا) مي ترسند».

سپس گفت: مايه بسي افتخار است که سوگوارِ عالمي جليل و داراي انديشه اي ژرف و دستاوردهاي بزرگ هستم؛ دستاوردي که تاريکي ها را براي نسل ها به نور و روشنايي تبديل کرد.

ايشان طي سخنان خود بسياري از دستاوردهاي آن مرجع را از قبيل: کتابخانه ها، مؤسسه ها و مدارس برشمرد و از نوشته ها و توجه آن مرجع وارسته به قرآن، حفظ و تفسير آن برشمرد. وي همچنين با اشاره به جوانب زندگي اجتماعي آن مرجع راحل، بر ضرورت اولويت دادن به پرتو افکني بر اين بخش از زندگي آن مرجع و آشکارکردن آن تأکيد کرد تا مورد استفاده نسل ها قرار گيرد.

برشمردن موضع گيري سياسي و مبارزات مرجع راحل در دفاع از مسلمانان، به ويژه مسلمانان عراق، ديگر پرده زندگي پرافتخار آن بزرگ مرد بود که آقاي طعمه آن را بازگو کرد.

حجت الاسلام والمسلمين شيخ عبدالامير النصراوي آخرين سخنران مراسم بود. او هشتمين سالگرد ارتحال مرجع راحل را به حضرت بقية الله الأعظم امام زمان عجّل الله تعالي فرجه الشريف، جهان اسلام و مراجع عظام، به ويژه مرجع عالي قدر جهان تشيّع حضرت آيت الله العظمي حاج سيد صادق حسيني شيرازي دام ظله تسليت گفت و قصيده اي شيوا در سوگ مرجع راحل خواند که در آغاز آن آمده است:

في يوم فقدک هاجت الأحزان *** عاد العزاء و جاءت الأحزان

«در [سال] روزِ از دست دادنت، اندوه ها جوشيدن گرفت؛ و سوگ، بازگشت و اندوه ها از راه رسيد».

گفتني است که شخصيت هاي ديني، سياسي، اجتماعي و مردمي در اين مراسم با شکوه شرکت کردند. از جمله تشکل ها و گروه هاي شرکت کننده، عبارت بودند از:

ـ هيئت نمايندگي هاي آستان مقدس حضرت سيدالشهدا عليه السلام و حضرت ابوالفضل العباس عليه السلام؛

ـ هيئت نمايندگي دفتر حضرت آيت الله العظمي سيد محمد تقي مدرسي؛

ـ هيئت نمايندگي دفتر شهيد آيت الله العظمي سيد محمد صدر؛

ـ هيئت نمايندگي دانشگاه اهل بيت عليهم السلام؛

ـ آقاي آمال الدين الهر، استاندار کربلا؛

ـ آقاي يوسف الحبوبي، معاون استاندار کربلا؛

ـ هيئت نمايندگي قضات دادگاه کربلا؛

ـ هيئت هاي نمايندگي عشاير: آل ياسر، النبهان، بني کعب، سادات الميال، اليسار، الخزاعي، بني اسد، بني حسن و آل بُدَير.

ـ هيئت نمايندگي منظمة العمل الإسلامي العراقية.

اين مراسم همچنين ميزبان رسانه هاي ماهواره اي تصويري بود، از جمله: شبکه الأنوار، شبکه الأنوار2، شبکه العراقية، شبکه الفرقان، شبکه الزهراء، شبکه المهدي، شبکه خديجه، شبکه الفيحاء، شبکه کربلا و شبکه الغدير.

 

 

 

 

 

 

 

 
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ 

 
1. انفال(8)، آيه24.

2. فاطر(35)، آيه28.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.