LOGIN
خبر
shirazi.ir
آيين سوگواري شهادت امام محمد باقر عليه السلام در بيت مرجعيت
کد 2444
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 23 آبان 1389 - 7 ذوالحجّة الحرام 1431

 
به مناسبت سالروز شهادت مظلومانه پنجمين وصي رسول الله صلي الله عليه وآله، شکافنده دانش هاي نبوي، حضرت امام محمد باقر عليه السلام، مجلس سوگواري آن امام همام امروز يکشنبه 7 ذي الحجة الحرام 1431ق. (23/8/1389) در بيت مرجع عاليقدر جهان تشيع حضرت آيت الله العظمي حاج سيد صادق حسيني شيرازي مدظله العالي با حضور انبوه علما، طلاب، فضلاي حوزه و عموم مؤمنان و ارادتمندان اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام و ميهماناني از کشورهاي عربي برگزار شد.

حجج اسلام آقايان: سعيدي، جوانمرد، احمدي اصفهاني و تميمي سخنرانان اين مجلس بودند و هريک شمه اي از سيره، دانش و والايي هاي اخلاقي حضرتش را برشمردند.

برخي از مطالب مطرح شده در اين مراسم چنين است:

ـ مشهورترين لقب آن حضرت باقر است وحکايت از دانش سرشار و مقام علمي والاي ايشان دارد. وجه نامگذاري حضرت به اين لقب حديثي از رسول گرامي اسلام صلي الله عليه وآله است. جابربن عبدالله انصاري نقل کرده که رسول خدا صلي الله عليه وآله از عمر طولاني جابر تا نايل شدن به ديدار فرزندشان «باقر» خبر دادند و از او خواستند چون ايشان را ديد سلام پيامبر را به حضرتش برساند. در اين روايت از زبان پيامبر اکرم درباره امام باقر عليه السلام آمده است: «إِسْمُهُ إسْمي وَشَمَائِلُهُ شَمَائِلي يَبْقُرُ العِلْمَ بَقْراً؛(1) او هم نام من و شمايلي چون من دارد و شکافنده دانش ها خواهد بود».

ـ از امام محمد باقر عليه السلام روايات فراواني در تفسير قرآن و حل مشکلاتِ آيات و اخبار به جا مانده است که در فهم معارف دين و کتاب خدا ياري رسان جويندگان دانش مي باشد.

براي نمونه روايت شده است که از حضرتش سؤال شد: معني اين آيه قرآن که خداي متعال مي فرمايد: «فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّکْرِ إِن کُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ؛(2) اگر نمي دانيد از اهل ذکر پرسش کنيد» چيست؟ حضرت فرمودند: ما اهل ذکر هستيم(3).

ـ يکي از علماي بزرگ عامه به نام ابن حجر هيثمي درباره آن حضرت مي نويسد: «محمد باقر به اندازه اي گنج هاي پنهانِ معارف و دانش ها را آشکار ساخته و حقايق احکام و حکمت ها و لطايفِ دانش ها را بيان نموده که جز بر عناصر بي بصيرت يا بد سيرت پوشيده نيست و از همين جاست که وي را شکافنده دانش و جامع علوم و برافروزنده پرچم دانش خوانده اند.

ـ يکي از شاگردانِ مشهور حضرت، ابان بن تغلب است که محضر سه امام يعني حضرت سجاد، امام باقر و امام صادق صلوات الله عليهم را درک نمود. او از شخصيت هاي علمي روزگار خود بود و در تفسير، حديث، فقه، قرائت و لغت، چيرگي فراوان داشت. برجستگي دانش وي چنان بود که امام باقر عليه السلام به وي فرمودند: در مسجد مدينه بنشين و براي مردم فتوا بده؛ زيرا دوست دارم مردم امثال تو را در ميان شيعيانمان ببينند.

ـ زراره نيز يکي ديگر از شاگردان حضرت است. از امام صادق عليه السلام نقل شده است که فرمودند: اگر بريد بن معاويه، ابو بصير، محمد بن مسلم، و زراره نبودند آثار پيامبر صلي الله عليه وآله (معارف شيعه) از ميان مي رفت. در اين ميان کُمِيت اسدي يکي از شاگردان آن حضرت شاعري سرآمد بود و زبان گويايش در دفاع از اهل بيت عليهم السلام اشعاري نغز مي سرود. سروده هاي وي چنان کوبنده و رسواگر بود که پيوسته از سوي خلفاي اموي به مرگ تهديد مي شد.

امام باقر عليه السلام که پيوسته مورد خشم و غضب خليفه وقت هشام بن عبدالملک بودند به دست مزدوران او مسموم شدند و روز دوشنبه 7 ذي الحجة الحرام سال 114 قمري در 57 سالگي به شهادت رسيدند. بدن مطهر آن درياي بي کرانِ دانشِ خدايي در قبرستان بقيع و در کنار پدر و جد بزرگوارشان امام حسن مجتبي و امام سجاد عليهماالسلام به خاک سپرده شده است.

گفتني است سخنرانان محترم با ذکر مصائب اهل بيت عليهم السلام به ويژه امام باقر عليه السلام حال و هواي ويژه اي به اين مراسم پرفيض بخشيدند.

ــــــــــــــــــــــــــــــ

1. کافي، ج1، ص469.

2. سوره نحل، آيه 43.

3. بحارالانوار، ج23، ص 179.

 

 

 

 

  • نظری برای این خبر درج نشده است.