صبحگاه روز دوشنبه 16 محرم سال جاري (1425ق) به مناسبت هفتمين روز عاشورا و شهادت سرور آزادگان حضرت حسين بن علي عليه السلام همايش فرهنگي _ فکري در سالن اجتماعات دانشگاه جهاني اهل بيت در کربلا برگزار شد.
ابتدا اين همايش با تلاوت آياتي از قرآن کريم توسط آقاي حيدر رمضان (يکي از دانشجويان اين دانشگاه) آغاز شد، سپس دکتر سيدمحسن باقر قزويني، پيام هيئت مؤسسان دانشگاه را خواند. او در اين پيام به تبيين حديث پيام اکرم صلي الله عليه وآله که فرمود: «حسين از من است و من از حسينم» سخن گفت.
سپس به ترتيب، دکتر محمد الحربي، دکتر عبود الحلي (رئيس دانشکده تربيت مدرس دانشگاه کربلا) خانم جولان عبد الحمزه (دانشجوي دانشکده حقوق) اشعاري با موضوع قيام امام عليه السلام و واقعه جانگداز عاشوراي سال جاري که صدها بيگناه در آن به خاک و خون کشيده شدند، خواندند.
همچنين شاعر ارجمند آقاي سيد محمد رضا قزويني اشعاري را به همين مناسبت خواند.
آنگاه علامه سيد مرتضي شيرازي (رئيس مؤسسه جهاني آية الله العظمي شيرازي در واشنگتن) سخناني ارزشمندي را ايراد کرد. وي به موضوعاتي چون اوضاع تب آلود عراق در حال حاضر، مصدر اصلي بودن اسلام در قانون گذاري، معيار بودن اکثريت و راهنما بودند مراجع، اشاره کرد.
معظم له با استشهاد به آيات: «وامرهم شوري بينهم؛ وکارشان به مشورت است» ، «وشاورهم في الأمر؛ در کار[ها] با آنان مشورت کن» و «لا إکراه في الدين؛ در [پذيرش] دين اجباري نيست»، برخي از احکام و قوانين اسلامي و مصاديق آن را مانند: شورا و آزادي بر شمرد.
وي همچنين با تلاوت آيات: «وشرع لکم من الدين ما وصي به نوحاً والذين اوحينا اليک وما وصينا به إبراهيم وموسي وعيسي أن أقيموا الدين ولا تتفرقوا فيه ...؛ از [احکام] دين، آنچه را که به نوح درباره آن به ابراهيم وموسي و عيسي سفارش نموديم که: دين را بر پا داريد و در آن تفرقه اندازي مکنيد»، «... وهذه امتکم امة واحدة ...؛ و اين امت شما، امتي واحد است»، «... إنما المؤمنون إخوة...؛ به يقين مؤمنان برادر [يکديگر]ند» و «... إن الله يأمر بالعدل والإحسان...؛ خدا [شما را] به عدل و احسان فرمان ميدهد»، جايگاه تعدديت در برپايي دين، امت واحده، برادري و عدل و احسان را تبيين کرد.
وي تأکيد نمود: اسلام ديني است که خدا ما را به برپا داشتن و حاکم کردن آن فرمان داده است، پيامبران نيز در طول تاريخ در يک حد و سطح به انجام همين وظيفه مأمور شدهاند ... اسلام بايد مصدر اصلي قانون گذاري باشد و نه يکي از مصادر و قانون اساسي عراق بايد مبتني بر مباني شريعت تابناک و آسان گير باشد.
وي در ادامه سخنان خود براي اصل و اساسي بودن اسلام در قانون گذاري چند دليل به شرح زير بر شمرد:
1_ اسلام دين فطرت است؛
2_ اسلام در طول تاريخ رسالت پيامبران بوده است؛
3_ قوانين اسلام حقوق بشر را در بالاترين مراتب روشن ترين مفاهيم و زيباترين شکل آن ارائه ميدهد؛
4_ اسلام دين اکثريت ملت عراق است.
لذا بر اساس اوليات اصول دمکراسي، بايد قانون اساسي تابع آراي اکثريت باشد و در عين حال حقوق اقليت را رعايت و حفظ کند.
معظم له در سخنان خود به دو مطلب اشاره نمود:
نخست اين که چهرهاي متمدن و تابناک از اسلام به جهانيان ارائه دهيم.
ديگر اين که بايد فرهنگ مطالبه حقوق خويش را فرا گيريم و بياموزيم که چگونه از راههاي مسالمت آميز حق اعتراض را عملي کنيم.
علامه سيد مرتضي شيرازي در پايان سخنان خود حديثي شيوا از اميرالمؤمنين عليه السلام را خواند که در آن فرموده است: «بار خدايا، تو ميداني آنچه انجام دادهايم براي رقابت بر سر قدرت بوده و بر آن نبودهايم که آرايههاي دنيايي به دست آوريم، بلکه از آن رو بوده تا نشانههاي دين تو را باز حاکم کنيم و سرزمين تو را آکنده از اصلاح نماييم تا ستمديدگان از بندگانت در امان باشند و حدود از کار بازمانده تو اجرا شود.»