LOGIN
دیدارها
shirazi.ir
دیدار هیئت نمایندگی مجمع علمای دینی انگلستان با حضرت آیت الله العظمی شیرازی
کد 2882
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 04 خرداد 1391 - 2 رجب الأصب 1433
 
در روز یکشنبه 28 ماه جمادی الثانی 1433ق (31/2/1391) بیت مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی حاج سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی میزبان هیئت نمایندگی مجمع علمای دینی انگلستان بود.

در این دیدار میهمانان مورد استقبال مرجع عالیقدر قرار گرفتند و معظم له در جمع آنان سخنانی رهگشا بیان داشته و فرمودند: ما نمی دانیم به پاس کدامین کار خیری است که تا به امروز زنده هستیم، اما مسلّم آن است که رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمودند: «المؤمن فی ظلّ صدقته؛(1) مؤمن در سایه ی [امن] صدقه ی خود است».

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند: «صنائع المعروف تقی الهوان، وتدر النعماء وتدفع البلاء؛(2) کارهای نیک از خواری ایمن می دارد، نعمت ها [ی الهی] را سرازیر می کند و بلا را دور می سازد».

در روایتی دیگر از امام محمد باقر علیه السلام نقل شده است که فرمودند: «صنائع المعروف تقی مصارع السوء؛(3) کارهای نیک، از پای درافتادن (مرگ) بد را دور می سازد».

آن گاه معظم له به بیان پاره ای از مصادیق کارهای نیک پرداخته و فرمودند: صدقه و کار نیک به دادن مقداری از مال و ثروت محدود نبوده، بلکه سخن پاک که هدایتگر باشد، عمل صالح، بردباری نسبت به رفتار ناخوشایند دیگران، مانند همسر، فرزندان، خویشاوندان، دوستان و جز آنان نیز صدقه و کار نیک است.

ایشان در ادامه افزودند: بردباری در برابر بدرفتاری دیگران موجب طولانی شدن عمر است، چراکه ممکن است تحمل نکردن یک سخن نکوهیده از اطرافیان به قیمت جان انسان تمام شود، در مقابل اگر انسان تحمل سخن های ناخوشایند و آزاردهنده را بر خود هموار کند عمری طولانی خواهد داشت.

مرجع عالیقدر در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کردند: هرگاه انسان احساس کند که از عهده ی انجام کار خیر بر می آید، بدون از دست دادن فرصت آن را تحقق بخشد، بی تفاوت که آن کار کوچک باشد یا بزرگ و اگر در انجام آن کوتاهی ورزد، قطعاً روزی پشیمان خواهد شد. امروزه فعالیت در راه برطرف ساختن نیازهای شیعیان از کارهای بسیار مهم به شمار می رود، زیرا شیعیان جهان، به ویژه شیعیان انگلستان و دیگر کشورهای اروپایی و امریکا به همه چیز نیاز دارند و مهم ترین نیاز آنان، گرد آوردن جوانان آنان بر محور اهل بیت علیهم السلام و قرار دادن آنان در مسیر این خاندان پاک است.

ایشان افزودند: چه بسا که با چنین اقدامی یک جوان هدایت شود و بسیاری را به راه راست هدایت کند و برعکس، ممکن است جوانی مورد بی اعتنایی قرار گرفته، منحرف شود و بسیاری را به گمراهی کشاند. بدانید که بسا یک سخن نیکو یا عملی صالح سبب هدایت جوانان شود. بنابراین، میدان خدمت و کارهای نیک بسیار گسترده و نامحدود است.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی در بخش دیگری از بیاناتشان فرمودند: من برای خود سه جمله و آموزه برگزیده ام که چهارمی ندارد تا با یکی از آن سه جمله همسنگی کند. این سه جمله معیار سعادت در دنیا و آخرت است و مایه ی تقرب به خدای متعال و اهل بیت علیهم السلام است:

1. اخلاص است. بنابراین باید همیشه و در هر کاری خدا و اهل بیت علیهم السلام را در نظر بگیرید، چراکه اهل بیت علیهم السلام تنها راه رساننده به خدای متعال است و حضرت باری تعالی نیز فقط از طریق این خاندان پاک با بندگانش تعامل دارد.

امام صادق علیه السلام در یکی از زیارت های امام حسین علیه السلام که شیخ صدوق قدس سره آن را از زیارات صحیح امام حسین علیه السلام خوانده است، می فرمایند: «إرادة الربّ فی مقادیر أموره تهبط إلیکم وتصدر من بیوتکم؛(4) اراده ی پروردگار در اموری که مقدر می دارد [ابتدا] بر شما فرو فرستاده و از خانه های شما صادر می شود».

این سخن امام صادق علیه السلام بدان معناست که اهل بیت علیهم السلام محل اراده ی خدای متعال در تمام امور هستند و این امر به موارد خاصی چون: امور انسان ها، فرشتگان، بهشت یا جز آن محدود نبوده و تمام امور الهی را دربر می گیرد. پس، در تمام امور زندگیِ فردی و اجتماعی، مادی و معنوی به خدای منان و اهل بیت علیهم السلام متوسل شویم.

2. تلاش و کوشش بی دریغ، همه جانبه و پیوسته در تمام امور عبادی، اقتصادی و جز آن است. بنابراین انسان هیچ گاه نباید تسلیم سستی و تنبلی شود، بلکه در هر حال و با هر مشکلی که دارد فعال باشد.

3. برخورداری از اخلاق است. از این رو انسان باید خود را به داشتن اخلاق نیکو ملزم ساخته، و خود را به آن بیاراید. مهم ترین شاخصه ی اخلاق نیکو، واکنش خوب به رفتار بد است، چنان که خدای متعال می فرماید: «ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ؛(5) [بدی را] به آنچه خود بهتر است دفع کن، آن گاه کسی که میان تو و میان او دشمنی است، گویی دوست یک دل می گردد».

نیز می فرماید: «وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کِرَاماً؛(6) و چون بر لغو بگذرند با بزرگواری می گذرند».

همچنین فرموده است: «وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَاماً؛(7) و چون نادانان ایشان را طرف خطاب قرار دهند به ملایمت پاسخ می دهند».

مرجع عالیقدر افزودند: سیره ی اهل بیت علیهم السلام بر این آموزه های الهی استوار بوده است. درباره ی نیکی به کسانی که رفتاری نکوهیده با انسان دارند، امام صادق علیه السلام فرموده اند: «از رسول خدا صلی الله علیه وآله پرسیده شد: کدامین صدقه برتر است؟ فرمودند: علی ذی الرحم الکاشح؛(8) [آن صدقه ای] که به خویشاوندِ کینه توزِ دوری گزین داده شود».

بنابراین اگر انسان اراده ی خوش اخلاقی کند موفق خواهد شد و لغزش هایش بر طرف یا حدّاقل کم خواهد شد و اگر هر یک از ما و شما به سه مورد پیش گفته توجه داشته و پایبند باشیم به همان نسبت از توفیق و سعادت دنیا و آخرت برخوردار خواهیم شد.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی بیانات خود را این گونه به پایان بردند: بدانیم هر کار خیری که انجام می دهیم به لطف و مدد الهی است، اما در عین حال، خدای متعال آن را پاس داشته، پاداش می دهد.

گفتنی است که اعضای این هیئت عبارت بودند از حجج اسلام، آقایان:

ـ شیخ عبدالرحمن حائری، مسئول مجمع؛

ـ شیخ ابوسجاد، عضو مجمع؛

ـ سید ماجدی، عضو مجمع؛

ـ سید صلاح الجیزانی، عضو مجمع؛

ـ سید حسین زیدان، عضو مجمع.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. مستدرک الوسائل، ج7، ص160، حدیث25.
2. غرر الحکم، ص 385، حدیث 8825 و 8826.
3. من لا یحضره الفقیه، ج2، ص56، حدیث1687.
4. الکامل فی الزیارات، ص 197، شماره2.
5. سوره ی فصلت، آیه 34.
6. سوره ی فرقان، آیه72.
7. سوره ی فرقان، آیه63.
8. فروع کافی، ج4، ص10، حدیث2.