
در روز جمعه اول ماه محرم الحرام 1434ق (26/8/1391) مستبصر انديشمند دکتر سيد محمد تيجاني سماوي به همراه هيئتي از کشور تونس در شهر مقدس قم با مرجع عاليقدر حضرت آيت الله العظمي حاج سيد صادق حسيني شيرازي مدظله العالي ديدار کردند و از سوي معظم له مورد استقبال قرار گرفتند.
در اين ديدار معظم له با تبيين برخي از فضايل و مناقب اميرمؤمنان عليه السلام در قرآن کريم، به برخي از گفته هاي شک برانگيز اشاره نمودند و انگيزه ي پنهان داشتن جايگاه والاي آن حضرت در تفاسير برخي از مفسران مخالف درباره ي آياتي با محتواي مناقب اميرمؤمنان عليه السلام را برشمردند.
مرجع عاليقدر در اين زمينه فرمودند: فخر رازي در برخي از علوم ادبي سرآمد بود، ولي همواره از حق دور مي شد و در داوري بر ديگران ستمکاري مي کرد. به عنوان مثال، خداي متعال آيه ي: « إِنَّما وَلِيُّکُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذينَ آمَنُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَهُمْ راکِعُونَ؛ وليِّ شما فقط خدا، و رسولش و کساني هستند که ايمان آورده اند و نماز برپا مي دارند و در حال نماز زکات مي دهند» در ستايش اميرمؤمنان علي عليه السلام نازل فرمود که در حال نماز به سائلِ نيازمند زکات دادند.
حال ببينيم فخر رازي در اين زمينه چه مي گويد و چگونه از بيان حق و واقعيت روي برمي تابد. او با بياني شک برانگيز آورده است: اين زکات واجب بوده است يا مستحب؟ و اگر واجب بوده چرا علي بن ابي طالب عليهما السلام دادن آن را به تأخير انداخته و به هنگام رکوع آن را به نيازمند داده است؟ و اگر زکات مستحب بوده وقت پرداخت آن در نماز نبوده و در رتبه ي بعد از نماز قرار داشته است، پس زکات مستحبي را چگونه در نمازي که به مراتب از زکات برتر و بزرگ تر است گنجانده است؟
سپس رازي مي گويد: با اين توصيف کار علي بن ابي طالب نه تنها فضيلت نبوده که [العياذ بالله] رذيلت بوده است.
ايشان افزودند: شگفت انگيز اين است که کسي چون فخر رازي با آن مرتبه ي علمي و بلاغت، اين گونه حق گريز باشد!
معظم له در بخش ديگري از سخنان خود به تبيين اهميت و سنگيني مسئوليت ها پس از از بين رفتن ديکتاتوري و ديکتاتور و پيدايش آزادي نسبي پرداخته و از کشور اسلامي تونس سخن به ميان آوردند و فرمودند: از آزادي هاي موجود براي رشد و توسعه ي فکري، اعتقادي و اخلاقي جوانان استفاده کرده و آنان را نيک بپرورانيد، چراکه جوانان به کمونيسم، بعثي گرايي، امپرياليسم، الحاد و فساد اخلاقي که در سايه ي آزادي افسار گسيخته ي موجود روبه فزوني است، گرايش پيدا کرده اند. شما مسئولانه با اين موضوع تعامل داشته باشيد و نسبت به توسعه ي فکري آنان اهتمام ورزيد.
حضرت آيت الله العظمي شيرازي مدظله العالي در ادامه فرمودند: از امام صادق عليه السلام و ايشان از امام باقر عليه السلام روايت کرده اند که فرمودند: «شخصي نزد رسول خدا صلي الله عليه وآله رفت و درخواست کمک مالي کرد. آن حضرت فرمودند: کسي چيزي دارد که به من قرض دهد؟
شخصي از انصار برخاست و گفت: اي رسول خدا، من مبلغي دارم.
پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله فرمودند: چهار وسق (هر وسق معادل 156 کيلو) خرما به اين مرد بده. مرد انصاري خواسته ي رسول خدا صلي الله عليه وآله را تأمين کرد و بعد سه بار نزد حضرت رفت و طلب خود را مطالبه کرد.
و هر بار پيامبر صلي الله عليه وآله فرمودند: ان شاء الله [پرداخت] خواهد شد.
مرد انصاري گفت: اي رسول خدا، اين سخن را بسيار تکرار کردي.
راوي مي گويد: رسول خدا صلي الله عليه وآله از اين سخن مرد انصاري خنديدند».
مرجع عاليقدر خطاب به ميهمانان فرمودند: شما در کشورتان تونس به مسأله اي که به مراتب بالاتر و فراتر از کمک مادي به مستمندان است اهتمام ورزيد و آن، بالا بردن سطح فکر افراد جامعه است، چراکه فقر فکر و فرهنگي از فقر مادي بدتر و مخاطره آميزتر است.
به شما پوشيده نيست که ميليون ها دختر و پسر جوان از فرهنگ اسلام دور هستند و با آن بيگانه اند و اينان از ما هستند. با توجه به آزادي نسبي موجود، هيچ بهانه اي براي بي توجهي يا کم کاري در اين زمينه پذيرفتني نيست و بايد کار کرد و جوانان را از انحراف و بيراهه هاي گمراهي رهانيد.
معظم له در پايان فرمودند: بنابراين، بايد از سنت رسول خدا صلي الله عليه وآله پيروي کنيد؛ چيزي که مورد تأکيد هميشگي اهل بيت عليهم السلام بود و از جمله آن جا که امام سجاد عليه السلام فرمودند: «اللهم فأعنّا علي الاستنان بسنّته؛ بارخدايا، ما را در عمل به سنت او (رسول خدا) ياري فرما».
براي تحقق اين امر، اگر امکانات مادي نداشته باشيد به پيروي از حضرت رسول اکرم صلي الله عليه وآله قرض بگيريد و در راه پروراندن جوانان بر پايه ي انديشه ي صحيح اسلام، به ويژه در زمينه ي عقايد و اخلاق هزينه کنيد.
تأکيد مي کنم که تمام مردم تونس، به ويژه کساني که توان ايفاي برخي مسئوليت ها را دارند، در اين زمينه بايد بکوشند.