در روز یکشنبه ۲۸ صفر الاحزان ۱۴۴۴ مصادف با سالروز شهادت نبی مکرم اسلام حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه وآله مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله بیانات ارزشمندی را در جمع عزاداران نبوی ایراد فرمود. گزیده این بیانات به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله تعالى في كتابه الكريم: «وَمَا مُحَمَّدٌ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَفَإِنْ مَاتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ؛ محمد (صلی اللّه علیه وآله) جز یک پیامبر نیست که پیش از او نیز پیغمبرانی بودند و درگذشتند. آیا اگر او به مرگ یا شهادت درگذشت، شما باز به دین جاهلیت خود رجوع خواهید کرد؟».
مصیبت شهادت اشرف اولین و آخرین، اشرف انبیا و مرسلین، حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه وآله و سبط اکبر ایشان امام حسن مجتبی علیه السلام (بنابر قولی)، را به مقام رفیع و منیع و عظیم امامت کبری حضرت مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف و تمام مؤمنان و مظلومان سراسر جهان تسلیت و تعزیت عرض می کنم. امیدوارم به فضل خدا و عنایت چهارده معصوم علیهم السلام در فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف تعجیل شود تا نجات تمام گرفتاران در جهان با ظهور ایشان محقق گردد.
در ابتدای سخن از زحمات و خدمات تمام کسانی که در کربلای معلی، در عراق و ایران و تمام کشورهای اسلامی و غیراسلامی در جهت برگزاری اربعین مقدس حسینی که طبق آمار بیش از ۲۰ میلیون زائر در آن شرکت کردند، تلاش نمودند، قدردانی می کنم.
اربعین حسینی علی رغم کارشکنی هایی که با آن صورت گرفت، باشکوه برگزار شد. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله در رابطه با کارشکنی در جهت شعائر امام حسین علیه السلام از لفظ «لیجتهدن» استفاده کرده اند که در نوع خود بی نظیر است. علی کل حال این شعیره مقدس در سال جاری با عظمت برگزار شد، اما باید دانست که این تلاش ها بسیار ناچیز است و باید گسترش و افزایش یابد؛ چراکه آقا امام حسین علیه السلام تنها به شیعيان یا مسلمانان تعلق ندارد، بلکه این شخصیت نورانی به تمام دنیا تعلق دارد.
حتی در کشور هند که بیش از ۹۰ درصد آن شیعه نیستند روز عاشورا تعطیل رسمی است. اما متأسفانه این روز در بیشتر کشورهای اسلامی تعطیل نیست. باید در این زمینه همت کرد و از دولت ها درخواست کرد که این روز به تعطیل رسمی در تمام کشورها تبدیل شود. نباید در این مورد کوتاهی کرد که در این صورت نفرین رسول خدا صلی الله علیه وآله را در پی خواهد داشت. در این قضیه هرکس به تناسب توانمندی خود وظیفه دارد.
معظم له افزودند: تا زمانی که بنده در عراق بودم بالاترین آماری که از زیارت اربعین حسینی اعلام شده بود تنها یک میلیون نفر بود. اما امروز شاهد حضور بیش از ۲۱ میلیون نفر در این زیارت مقدس هستیم. این رویداد در نوع خود بی نظیر است. حال اگر کارشکنی ها در این زمینه کم شود، این جمعیت حتی به دویست میلیون نفر خواهد رسید. نباید در این جهت مانع تراشی کرد.
اربعین حسینی نیازمند دو خدمت ضروری است که به مرور زمان تأمین خواهد شد: یکی وسایل نقلیه زمینی و هوایی و دریایی رایگان است و دیگری محل اسکان رایگان برای زائران.
آیت الله العظمی شیرازی دام ظله در ادامه فرمودند: گرفتن مراسم اربعین (چهلم) برای اموات از مراسم های پسندیده است، اما سؤال بنده این است که آیا سابقه داشته است که برای یکی از ائمه علیهم السلام مراسم اربعین گرفته شده باشد؟ اما در مورد امام حسین علیه السلام زیارت اربعین علامت ایمان دانسته شده است. نکته قابل توجه در این روایت از حضرت امام حسن عسکری علیه السلام این است که این مراسم حتی در قبل از دوران ایشان مرسوم بود و ایشان بر این مراسم تأکید کرده اند. مانند سایر علامات مؤمن که در این روایت ذکر شده است. این مطلب به دلالت التزامی از ظاهر این روایت برداشت می شود.
با درنظرداشت این مطلب باید سعی کنید در این راه خذلانی از ما سر نزند چه رسد به کارشکنی.
مکانی در جهنم وجود دارد که ظلم کنندگان به زائران امام حسین علیه السلام و کارشکنان در جهت زیارت ایشان در آن محبوس هستند و در آنجا سرخ می شوند. طبق روایت، حسینیانی که مورد ظلم واقع شده باشند، سرانجامِ ظالمان را می بینند و تسکین می یابند. این از خصائص امام حسین علیه السلام است.
مرجع عالیقدر ادامه دادند: اربعین حسینی از خصائص امام حسین علیه السلام است و باید در مسیر بالندگی آن تلاش شود. در این مسیر حتی اگر کسی مقروض شود و مقروض از دنیا برود، مؤاخذه نخواهد شد؛ همانگونه که رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان علیه السلام در راه اسلام قرض می کردند و مقروض از دنیا رفتند و پس از شهادتشان قرض آنان پرداخته شد.
پرداخت قرض حسینیانی که در این راه مقروض شده اند، برعهده حاکمان اسلامی است و اگر در این زمینه کوتاهی کنند، گناه مرتکب شده اند.
زائر حسینی از مقام بالایی در نزد رسول خدا و امیرمؤمنان و حضرت زهرا سلام الله علیهم برخوردار است تا جایی که ملائک سلام رسول خدا صلی الله علیه وآله را به آنان ابلاغ می کنند. با این وصف شایسته نیست زائر ایشان در خیابان ها و کوچه ها سرگردان باشند و جایی برای استراحت نداشته باشند. در این زمینه باید همت مضاعف صورت گیرد و این مشکلات رفته رفته کاهش یابد.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود فرمودند: در رابطه با رسول خدا صلی الله علیه وآله مطلبی را نقل می کنم که خود در کشور عراق شاهد آن بودم:
در سال ۱۳۷۸ هجری قمری که نخستین انقلاب نظامی در این کشور اتفاق افتاد و حکومت ملکیین پایان یافت، کشتارها و شکنجه ها و زندان بردن های بسیاری رخ داد که تا ۵ سال به طول انجامید. در آن زمان دادگاهی به این منظور تشکیل شد و تمام سران حکومت قبلی را اعدام کردند. در آن زمان این اعدام ها ازسوی مراجع وقت محکوم شد؛ چراکه از نظر اسلام هر مجرمی محکوم به اعدام نبود و در ثانی هر کسی اجازه اعدام کردن نداشت.
این رویداد را در کنار فتح مکه توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله قرار دهید که به مدت ۳ روز به طول انجامید. رفتار و منش پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در ۳ روزی که در فتح مکه حضور داشتند شامل صدها ساعت مطلب آموزنده است و اگر با جزئیات مورد بررسی قرار گیرد، چندین جلد کتاب ثمره آن خواهد بود. این مطالب باید از دل تاریخ استخراج و به جهان معرفی شود.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله حتی سران مشرکان و دشمنان را در فتح مکه عفو کردند.
شخصی بود که ۲۰ سال برضد پیامبر صلی الله علیه وآله فعاليت تبلیغی و دشمنی کرده بود و برخی از اصحاب قصد دستگیری و کشتن او را داشتند، اما رسول خدا صلی الله علیه وآله او را عفو کردند. رساندن این مطالب به جهان وظیفه همگان و در رأس آن وظیفه پسران و دختران مؤمن است.
شخصی نزد معاویه آمد. معاویه از او خواست آیاتی از قرآن را بخواند. او این آیات را خواند: «إِذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ، وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا». اما به جای «یدخلون»، «یخرجون» گفت. معاویه به او اعتراض کرد و او در پاسخ گفت: «یدخلون» برای زمان پیامبر صلی الله علیه وآله بود و «یخرجون» برای حکومت تو و امثال تو است. دنیای کنونی به مرحله یخرجون من دین الله رسیده و این به سبب دوری حکومت های اسلامی از سیره رسول خدا صلی الله علیه وآله است.
در طول تاریخ افرادی که به حکومت رسیده اند، حاکمان قبل را به قتل رسانده اند و این مخالف سیره رسول خدا صلی الله علیه وآله است. این تفاوت ها باید به گوش دنیا برسد.
دنیای فعلی شاهد توهین به قرآن و رسول خدا و اهل بیت علیهم السلام است. این رفتارها نتیجه رفتار منافقان بوده که طبق قرآن دشمنان اصلی اسلام اینان هستند که باعث دوری جهان از اسلام شده اند.
آیت الله العظمی شیرازی دام ظله در بخش پایانی بیانات خود فرمودند: تلاش در جهت بالندگی اربعین حسینی و همچنین بلاغ مبین و تبلیغ سیره حقیقی رسول خدا صلی الله علیه وآله در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و...، در زمان کنونی وظیفه ماست.
در زمان رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان علیه السلام جوانی نبود که به دلیل فقر موفق به ازدواج نشود. در زمان آن دو بزرگوار فقیران بر فقر خود باقی نمی ماندند، اما متأسفانه این فضائل به سبب دروغ پراکنی دشمنان و منافقان کم رنگ شده است و باید برای جهان بیان شود.
مؤمنان باید از نیرویی که در دو ماه محرم و صفر کسب کرده اند، در جهت احیای سنت نبوی و علوی در طول سال بهره بگیرند.
باید در طول سال در غم اهل بیت علیهم السلام مغموم و در شادی آنان شاد بود و این غم و شادی را ابراز و اظهار کرد. تمام این کارها از شعائر مقدس اهل بیت علیهم السلام است.
امیدوارم خدای عزوجل با عنایت ویژه خود، به آنان که توفیق احیای شعائر مقدس اهل بیت علیهم السلام را داشته اند، بیش از پیش توفیق دهد و به آنان که توفیق نداشته اند، توفیق عنایت فرماید.
وصلی الله علی محمد وآله الطاهرین