LOGIN
دیدارها
shirazi.ir
"حضرت آیت الله العظمی شیرازی در جمع طلاب حوزه علمیه نجف اشرف: "
ملت عراق با ایمان خود و با پیروی اش از مرجعیت پیروز خواهد شد
کد 3572
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 09 مهر 1393 - 6 ذوالحجّة الحرام 1435
 
در روز چهارشنبه 28 ماه ذی قعدة الحرام 1435ق (26/6/93) جمعی از استادان و طلاب حوزه ی علمیه نجف اشرف با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی حاج سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی در شهر مقدس قم دیدار کردند.

در این دیدار، معظم له در بیاناتی ارزشمند به توصیه های مهم خطاب به طلاب علوم دینی پرداختند و فرمودند: «اعتبروا من ماضی الدنیا لمستقبلها؛ از گذشته ی دنیا برای آینده ی آن عبرت بگیرید».

ایشان فرمودند: مثلی معروف در بین مردم رایج است که می گویند: «تاریخ، خود را تکرار می کند». این مثل از احادیث شریف برگرفته شده است و قرآن کریم نیز بیش از یکصد بار آن هم با تعبیرهای گوناگون بر این امر تأکید کرده است. عبرت آموزی از گذشته و این که مردم آن روزگار چگونه بوده اند و به چه صورتی زندگی می کرده اند نیز دیگر دستور قرآن کریم است تا از این رهگذر مردم درس عبرت بگیرند و آیندگان نیز باید همین گونه عمل کنند.

معظم له در ادامه فرمودند: مرحوم آخوند خراسانی (صاحب کتاب ارزشمند کفایة الاصول) که خدا او و دیگر علمای ما را رحمت کند از بزرگان و نام آوران شیعه و حوزه علمیه ی نجف اشرف بودند. این رهبر دینی، سیاسی و علمی در زمان خود زعیم حوزه ی علمیه مقدس نجف اشرف و دیگر حوزه های مقدس علمیه بود. او قبل از این دوره، جوانی همانند شما طلاب محترم بود. ولی باید از زندگی او درس گرفت و بدین معنا اندیشید که او چگونه به تحصیل علوم حوزوی پرداخت و دانش و تقوا و اخلاق اندوخت و در نهایت قله نشین حوزه های علمیه، اسلام و مسلمین و الگویی نیکو برای حکومت های اسلامی و ملت های مسلمان شد.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی در ادامه فرمودند: چنان که در تاریخ زندگی آخوند خراسانی آمده است، او از نظر مالی در آنچنان شرایطی قرار داشت که نمی توانست حتی نان خالی برای سیر کردن خود تهیه نماید. او روزگاری از زندگی خود را که در مقطع جوانی قرار داشت صرف بالابردن توان علمی و تحصیلی و امور دینی خود می کرد و برای گذران معیشت خود قرض می نمود، اما در بازپرداخت آن ناتوان می ماند، لذا نماز استیجاری می گرفت تا از محل درآمد آن روزگار بگذراند.

آورده اند که قبل از مرحوم آخوند خراسانی، استاد فقها تا به امروز، یعنی مرحوم شیخ مرتضی انصاری رضوان الله تعالی علیه بخشی از روز را به کسب و کار می پرداخت تا حداقل قوت و نان روز خود را فراهم کند.

آری، مرحوم آخوند خراسانی و مرحوم شیخ انصاری روزگار خود را این گونه سپری کردند و با زحمت فراوان در تحصیل علوم کوشیدند که به مقام بلند مرجعیت نائل آمدند و آثاری علمی و گرانسنگ در زمینه ی تقوا و اخلاق از خود برجای نهادند و البته خدای متعال نیز آنان را موفق گرداند. به هر حال آن دو بزرگوار روزی مانند شما طلبه های جوان بودند. به راستی کدام یک از شما حاضران در آینده همانند بزرگانی مثل: شیخ انصاری، آخوند خراسانی، سید کاظم طباطبائی یزدی، صاحب کتاب ارجمند عروة الوثقی و بزرگانی جز آنان خواهد شد؟ رسیدن به چنین موقعیتی به عزم و اراده و تصمیم نیاز دارد و قرآن کریم می فرماید: «إِنَّ ذَلِکَ لَمِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ؛(شوری/43) پس این به تحقیق از اموری است پر ارزش که تحصیل آن نیاز به عزم جزم دارد».

مرجع عالیقدر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره بر روحیه استبدادستیزی بزرگان و علمای شیعه فرمودند: تاریخ زندگی مرحوم آیت الله العظمی میرزا شیخ محمد تقی شیرازی حائری قدس سره را مطالعه نمایید؛ همو که قیام مردم عراق در سال 1920 میلادی بر ضد اشغالگران انگلیسی را پی نهاد و رهبری کرد. زندگی او از زهد و تحقیق و دانش اندوزی آکنده بود، چندان که می توان او را مصداق آیه ی: «وَلَمَن صَبَرَ وَغَفَرَ؛(شوری/43) و اما آنان که شکیبا و با گذشتند» دانست، یعنی صبر و تحمل دیگران و صبوری در تمام عرصه با لایه های گوناگون جامعه.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی درباره ی نقش و جایگاه مرحوم میرزا شیخ محمد تقی شیرازی قدس سره فرمودند: در تاریخ زندگی ایشان آمده است که خود به تنهایی رهبری نهضت ضد اشغالگران انگلیسی در عراق را به عهده گرفتند ولی از همه ی علما و فقهای آن روز کمک گرفتند تا توانستند نیروهای حوزه و عشایر و دیگر توان ها را برای مبارزه و جنگ با سلطه ی انگلیسی ها در عراق بسیج کنند، در حالی که انگلیس بزرگ ترین استعمارگر کره ی خاکی و معروف به استعمار پیر بود و خود، کشور خود را بریتانیای بزرگ می خواندند و مدعی بودند که آفتاب در مستعمره هایشان غروب نمی کند (کنایه از این که تمام دنیا مستعمره ی آنان بود).

جان سخن این که یک روحانی که روزگاری همانند شما جوان بود توانست با تقوا، زهد و اخلاق خود در برابر چنین قدرتی با جمعیت حدود پنج میلیون نفری آن روز عراق مزه ی تلخ شکست را به کام اشغالگران استعمارگر بنشاند (مفصل این قیام بزرگ و شرح حال رهبری آن در کتاب الحقائق الناصعة، یکی از آثاری که در این زمینه نوشته شده آمده است).

معظم له افزودند: عراق ستمدیده و اشغال شده در آن روزگار با قدرتمندترین کشور دنیا جنگید و آن را به عقب راند و این نبود جز به دلیل ایمان ملت و گردآمدنشان پیرامون مرجعیت دینی و پیروی از رهنمودهای آن که در شخص میرزا محمد تقی شیرازی متجلّی بود. البته رهبری های مرجعیت دینی هم در اثر وحدت فیما بین، خود را در سطحی قرارداد که توانست همه ی ملت عراق را علیه اشغالگران بشوراند و آنان را با درایت و کفایت اداره و رهبری نماید و در برابر چنان قدرتی به پیروزی برساند و امروز نیز ملت عراق به پیروزی خواهد رسید.

ایشان در ادامه فرمودند: در تاریخ شیخ محمد تقی شیرازی که با اشغالگران انگلیسی جنگید آمده است که در داخل عراق افرادی بودند که او را به مزدوری برای انگلیس متهم می کردند. این افراد برای مردم شناخته شده بودند. و وقتی از ایشان درخواست می شد که شهریه ی آنان را قطع کنند، نمی پذیرفتند. این اخلاق، ایمان، صبوری، تحمل و متحد کردن مؤمنان و پرهیز از پراکندگی با وجود اختلاف نظرها و متفاوت بودن سلیقه ها سبب شد تا او بتواند به پشتوانه ی ملت عراق به مصاف بزرگترین قدرت روی زمین برود و بر آن پیروز شود.

مرجع عالیقدر تأکید کردند: امروز، عراق و جهان اسلام و جامعه ی جهانی نیازمند همت مؤمنان، تحمل، بردباری، جمع کلمه، مقاومت و ادامه ی همه جانبه ی راه هستند، هر فرد و هر گروه و طبقه ی اجتماعی در زمینه ی خود؛ حوزه ی علمیه، علما، دانشمندان، عشایر، فرهیختگان، مدارس، دانشگاه ها، کارفرمایان، کارمندان، کارگران و دیگر اقشار ملت، هرکه به فراخور حال خود باید با صبوری و ادامه ی راه بکوشند و مسئولیت پذیر باشند تا به برکت امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام، امام حسین علیه السلام و اهل بیت علیهم السلام و عنایت مولایمان حضرت بقیة الله الأعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف عراق فردا بر اثر عدل و رحمت اسلام درخشان و سربلند باشد و منطقه و جهان را در مسیر صلاح و رستگاری قرار دهد. زدودن فساد جاری در جهان که همه را به فغان آورده است بر عهده ی کیست؟؛ فساد اداری، فساد اجتماعی و فساد سیاسی. هر جای جهان که بنگریم، متأسفانه فساد حکم فرما است. زدودن آن بر عهده ی کیست؟

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی خطاب به حاضران و مؤمنان عراق فرمودند: خط رسول خدا صلی الله علیه وآله و خط امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام که سرور و مهتر امامان است و نیز خط امام حسین علیه السلام و خط اهل بیت علیهم السلام این فساد حاکم را خواهد زدود و همین خط و پایبندی به آن عراق و سپس منطقه و در نهایت، جهان را نجات خواهد داد. بنابراین هر یک از شما در آینده خواهد توانست با سه شرط، این مسئولیت را به انجام برساند:

1. اخلاص برای خدا و اهل بیت علیهم السلام؛

2. فعالیت همه جانبه؛

3. اخلاق نیکوی متناسب با مسئولیت که بتواند جمع کلمه با وجود اختلاف نظرها و سلیقه ها بنماید چراکه پیروزی را خدای متعال در سایه ی جمع کلمه مقرر نموده و فرموده است: «وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ؛ نزاع با هم نکنید که نزاع سبب وهن و شکست شما خواهد شد».

معظم له در خاتمه ضمن دعا برای تعجیل حضرت مهدی ارواحنافداه برای نجات شیعیان مظلوم جهان خصوصا ملت دردکشیده عراق اسلامی دعا کردند.