در روز 26 ماه ربیع الثانی 1438ق (1395/11/6) جمعی از بانوان طلبه از حوزه ی علمیه ی تهران، در شهر مقدس قم با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی دیدار کردند.
در این دیدار معظم له رهنمودهایی بیان داشتند و خطاب به میهمانان فرمودند: ارزش انسان ها، چه زن و چه مرد، پیر یا جوان، در سه چیز است و این سه مورد به تدریج بر درجات انسان می افزاید:
اول: علم و دانش اندوزی است. خدای متعال خطاب به گرامی ترین و عالم ترینِ انسان ها می فرماید: «وَقُلْ رَبِّ زِدْنِی عِلْمًا؛ و بگو: پروردگارا، بر دانشم بیفزای»(طه/114). این سخن خدای متعال بدان معناست که علم و دانش پایان ندارد.
دوم: تقوا و خداپروایی است؛ یعنی پارسایی و پرهیز از ناشایست ها.
سوم: اخلاق نیکو است؛ و این به این معنا نیست که با مردم فقط خوش رفتاری کنیم، بلکه صداقت، صبر و بردباری در برابر ناملایمات و دیگر فضایل اخلاقی را نیز شامل می شود.
آن گاه در توضیح مطلب افزودند: امور سه گانه ای که بیان شد، ارزش است و هرچه انسان به آن پایبندتر باشد و بر عمل به آن بیفزاید، ارزش او بیشتر خواهد بود. انسان، باید بکوشد و دیگران را نیز به عمل به سه مورد یادشده تشویق و ترغیب کند، آنان را آموزش دهد و به راه راست هدایت کند، این نیز ارزش و درخور سپاس است.
ایشان ادامه دادند: تقوا و اخلاق وقت گیر نیست. به دیگر سخن، انسان را از سایر امور باز نمی دارد، بلکه اصل و اساس در این دو، اراده و تصمیم است یعنی این که انسان خود را به تقوای بیشتر پایبند کند. این، امری ممکن و در مورد اخلاق و خوش اخلاقی نیز صادق است، اما تحصیل علم و دانش اندوزی و دانش افزایی به وقت و زمان زیادی نیاز دارد.
مرجع عالیقدر در این معنا توضیح داده، فرمودند: هریک از شما بانوان و خواهران با ایمان می تواند تصمیم بگیرد که پایبندی خود را به تقوا افزایش دهد و خوش اخلاق باشد و در این صورت، فردا و فرداهایش از امروز و دیروز و گذشته ها قطعاً بهتر خواهد بود. اگر فردی نسبت تقوایش ده درصد باشد با تصمیم و اراده ی محکم می تواند این نسبت را به نود درصد برساند. این امر شدنی است و محال نیست. ولی در بحث علم و دانش اندوزی چنین نیست، چراکه نمی توان به طور ناگهانی ده درصد دانش خود را به 20-15 درصد رساند، چون کسب علم به مطالعه، مباحثه و نوشتن و صرف وقت نیاز دارد. از این رو قرآن کریم، از برترین، گرامی ترین و ارجمندترین پیامبران، یعنی حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله می خواهد تا به درگاه الهی عرض نیاز کند و افزایش دانش بخواهد، آن جا که می فرماید: «وَقُلْ رَبِّ زِدْنِی عِلْمًا؛ و بگو: پروردگارا، بر دانشم بیفزای».
معظم له تأکید کرده، فرمودند: شما ـ بحمدالله ـ علی رغم مشکلاتی که دارید، اما عزم و اراده کرده و تصمیم گرفته اید که به حوزه ی علمیه ی علوم اهل بیت علیهم السلام بپیوندید و در چارچوب اهل بیت علیهم السلام و خط این خاندان پاک قرار گیرید و به لطف خدای متعال به در نوردیدنِ مراتب علمی موفق شده اید. شما کار علمی خود را به ساعت های حضور در حوزه محدود نکنید، بلکه از فرصت های ایام تعطیلی و تمام فرصت ها هم برای دانش افزایی بهره ببرید.
ایشان افزودند: بکوشید و تصمیم بگیرید و در تقوا و خداپروایی نیز پیشرفت داشته باشید. در این مسیر از سفارش های پیامبر مکرم اسلام صلی الله علیه وآله که هزاران مورد است استفاده کنید و آن ها را به کار ببندید. یکی از این سفارش ها بسیار مهم است و کلید تقوا به شمار می رود. در جایی ندیده ام و نخوانده ام که رسول خدا صلی الله علیه وآله نسبت به یک مورد سه بار سفارش کرده باشند، مگر در این مورد که فرمودند: «لا تغضب، لا تغضب، لا تغضب؛ خشم مگیر، خشم مگیر، خشم مگیر».
به پیروی از این رهنمود رسول خدا صلی الله علیه وآله بکوشید خشمگین نشوید و از خشمتان بکاهید و بدانید که این کار (پرهیز از عصبانیت) هرچند با سختی همراه است، ولی امکان پذیر است. آن چه روشن و عیان است این که عصبانیت و خشم، مشکلی از مشکلات دنیایی و اخروی را حل نمی کند، بلکه دنیا و آخرت انسان را تباه کرده و بر باد می دهد.
درباره ی حسن خلق، مرجع عالیقدر افزودند: رسول خدا صلی الله علیه وآله در مورد اخلاق و حسن خلق فرمودند: «أقربکم منی یوم القیامة أحسنکم أخلاقاً؛ نزدیک ترین افرادِ شما به من در روز قیامت خوش اخلاق ترین شما هستند».
بنابراین، هریک از شما در طول عمر خود خوش اخلاق ترین باشد، به حضرت فاطمه سلام الله علیها نزدیک تر خواهد بود و عکسِ قضیه نیز نتیجه ی معکوس خواهد داشت. از این رو، ملاک و معیار نزدیک بودن به اهل بیت علیهم السلام در روز قیامت، حُسن خلق است.
حضرت آیت الله العظمی شیرازی دام ظله سخنان خود را این گونه به پایان بردند: تصمیم بگیرید که پایبندی خود را به تقوا و اخلاق حسنه بیشتر کنید و در راه تحصیل هرچه بیشتر علم بکوشید. بدانید هرچه علم تان بیشتر شود در راه خدمت به اهل بیت علیهم السلام و جذب مردم به این خاندان و هدایتشان به سوی آنان بیشتر و بیشتر خواهد بود. نمره ی قبولی و نمره ی بالا دغدغه و انگیزه ی شما نباشد و به آن دل خوش نکنید، بلکه از تمام فرصت ها حتی روزهای تعطیل در این راه استفاده کنید و به پیشرفت علمیِ بیشتر نایل آیید. توفیق همگان را از خدای متعال خواهانم.