LOGIN
خبر
shirazi.ir
"آية الله سيد محمد رضا شيرازي:"
خانواده، سنگ بنا و هسته شکل دهنده جامعه است
کد 616
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 18 تیر 1384 - 2 جمادى الثانية 1426

 

جمعي از مردم قطيف عربستان سعودي که به منظور زيارت حضرت علي بن موسي الرضا عليه السلام و خواهر کريمه اش حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها به ايران آمده اند، در قم با مرجع عالي قدر حضرت آية الله العظمي سيد صادق شيرازي ديدار کردند. معظم له ضمن خوشامدگويي، از خداوند براي آنان موفقيت و قبولي زيارت مسئلت نمود.

آن گاه آية الله سيد محمد رضا شيرازي (فرزند ارشد مرجع راحل) در جمع ميهمانان سعودي سخناني ايراد کرد به اين شرح: جامعه از خانواده هاي بي شماري تشکيل شده است، بنابراين اگر خانواده ها از سلامت فکري، اعتقادي و رفتاري برخوردار باشند جامعه نيز سالم خواهد بود و در غير اين صورت جامعه اي نابهنجار به وجود خواهد آمد.

وي افزود: دولت هاي دين ستيز و کافر از صدها سال قبل هم صدا شده، برنامه هايي براي درهم شکستن فرهنگي و اجتماعي امت اسلام تدارک ديده اند. البته تنها نهادي که نتوانسته اند به طور کامل در آن نفوذ کنند، کانون خانواده است و اگر – خداي ناکرده – بتوانند در اين کانون نيز نفوذ کنند ديگر از جامعه و امت اسلامي چيزي باقي نخواهد ماند.

آن گاه معظم له به تبيين برخي روابط نگاه دارنده جامعه از فروپاشي، از جمله سالم نگاه داشتن رابطه زناشويي و پاسداري از آن پرداخت و گفت: در اين راستا رعايت و لحاظ داشتن چند نکته ضروري است:

1. محبت و دوستي است. در اين باره خداي متعال مي فرمايد: «... وجعل بينکم مودة ورحمة...؛ و ميان تان دوستي و رحمت نهاد».(1)

از همين رو زن و شوهر بايد دوستي و محبت خود را نسبت به يکديگر آشکار کنند، چرا که چنين تعاملي رابطه ميان آن دو را تقويت کرده آن را قوام و پايداري مي بخشد؛

2. اميرالمؤمنين عليه السلام درباره حضرت زهرا سلام الله عليها و زندگي مشترک شان فرموده است: «فوالله ما أغضبتها ولا أغضبتني؛ به خدا سوگند، نه من او را بر سر خشم آوردم و نه او مرا خمشگين کرد».(2)

بنابراين بايسته است زن و شوهر هرگز زمينه خشمگين کردن يکديگر را فراهم نکنند؛

3. شايسته است زن و شوهر از توقع خود بکاهند و از يکديگر انتظار بيش از حد نداشته باشند، چه اين که در تعامل خانوادگي حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها با اميرالمؤمنين عليه السلام آمده است که فرمود: «أني لأستحي من إلهي أن اُکلّف نفسک ما لاتقدر عليه؛ [اي علي] من از خدايم شرم دارم تو را به چيزي وادارم که در توان تو نباشد».(3)

4. فرمانبرداري از همسر، جز در مواردي که خداي متعال از آن نهي کرده است. رسول گرامي در اين باره مي فرمايد:« لا شفيع للمرأة أنجح عند ربها من رضا زوجها؛ هيچ شفيعي براي زن در درگاه خدا، خشنودي شوهر کارآمد نيست»؛(4)

5. گرامي داشتن زن و به نرمي رفتار کردن با اوست. امام سجاد عليه السلام در رساله حقوق مي فرمايد: «ووجب ... أن يکرمها ويرفق بها؛ و[بر شوهر] واجب است زن را گرامي دارد و به نرمي با وي رفتار کند».(5)

سپس به رابطه متقابل والدين و فرزندان پرداخت و گفت: والدين بايد کاملا مواظب فرزندان خود باشند، بکوشند آنان را از خردسالي با تربيت اسلامي بپرورانند و جاي شان را با فرهنگ والاي قرآن و آموزه هاي هدايتگر اهل بيت عليهم السلام سيراب کنند. همچنين بر والدين بايسته است فرزندان خود را در برابر فرهنگ هاي منحرف و افکار فاسد وارداتي از غرب، بي دفاع رها نکند. شايان توجه است که تلاش والدين در اين راه، شيريني دستاوردهاي زحمات شان را در دنيا و آخرت به آنان خواهد چشاند.

معظم له سخنان خود را اين گونه به پايان رساند: خانواده، زميني بارور و حاصل خيز براي حفظ جامعه است و آراستگي خانواده به اخلاق والاي اسلام و تربيت درست، از عناصر حفظ کننده جامعه است.

همچنين از راه هاي تربيت صحيح فرزندان اين است که پدر خانواده همراه اعضاي خانواده به زيارت اماکن مقدس و سفرهاي حج و عمره بروند و آنان را با نمادهاي تاريخ اسلام، مانند: غار حراء، بيت الاحزان، کوه احد و مراقد امامان معصوم عليهم السلام وامام زادگان آشنا کند و دلايل قدسيت آن اماکن و رخدادهاي مربوط به آن ها را براي افراد خانواده بازگويد تا فرزندان با شناخت اهل بيت عليهم السلام و دوستي آنان پرورش يابند.

 

 

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 

 

1) روم (30)، آيه21.

2) کشف الغمه، ج 1، ص362 بخش ازدواج حضرت فاطمه سلام الله عليها.

3) بحارالانوار، ج43، ص59.

4) صدوق، الخصال، ج2، ص585، حديث 12.

5) تحف العقول، ص262.

 

 

 

  • نظری برای این خبر درج نشده است.