LOGIN
بیانیه ها
shirazi.ir
بیانیه بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی به مناسبت روز جهانی دمکراسی
کد 9168
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 27 شهریور 1398 - 18 محرّم الحرام 1441
در آستانه روز پانزدهم ماه سپتامبر (24 شهریور) روز جهانی دمکراسی بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی بیانیه ای به شرح زیر صادر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است:
 
بسم الله الرحمن الرحیم
 خدای متعال می فرماید: «وَأَمْرُهُمْ شُورَی بَیْنَهُمْ؛ و کارشان در میانشان به مشورت است» (شوری/38).

جامعه بین الملل روز پانزدهم ماه سپتامبر (24 شهریور) هر سال را به عنوان روز جهانی دمکراسی گرامی می دارد؛ روزی که مصوبه سازمان ملل متحد بوده و از تأیید و پشتوانه این سازمان برخوردار است؛ چراکه دمکراسی حق اصیل و بنیادینی است که ادیان آسمانی و قوانین وضعی نیز آن را تضمین کرده است، وانگهی اهمیت همزیستی مسالمت آمیز و ثبات و استقرار اجتماعی ملت های جهانی را تأمین می کند.

بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی می کوشد این موضوع را یادآوری کند؛ موضوع و مقوله ای که آن را تعالیم اسلامی و سنت ها و احادیث نبوی و سیره خاندان پاک رسول اکرم صلی الله علیه وآله پایه گذاری کرده است. اهمیت و رعایت آزادی های عمومی و فردی و دسته ها و گروه ها و فعالیت در راه نشر فرهنگ دمکراسی به عنوان حق بنیادین و اصیل انسان از سوی تعالیم آسمانی و سنت های الهی و نبوی مورد تأکید قرار گرفته است.

اسلام انسان را در تمام عرصه ها و زمینه ها آزاد گذاشته است، از جمله در میدان اندیشه که خدای متعال در این باره فرموده است: «لَا إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ؛ در دین هیچ اجباری نیست» (بقره/256).

دیگر مورد، آزادیِ کسب و کار است که مبنای آن قاعده فقهی و مسلّمی است نزد فقیهان، آنجا که فرموده اند: «الناس مسلّطون علی أموالهم وأنفسهم؛ مردم بر مال و جان خود مسلط و حاکم هستند».

مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی در بیان کردن آزادیِ اندیشه در قرآن کریم به این آیه کریمه استناد کرده اند که می فرماید: «فَمَنْ شَاءَ فَلْیُؤْمِنْ وَمَنْ شَاءَ فَلْیَکْفُرْ؛ پس هرکه بخواهد بگرود و هرکه بخواهد انکار کند» (کهف/29).

آنچه مسلّم و قطعی است بسیاری از حاکمیت ها و رژیم ها در روزگاران گذشته و زمان فعلی کوشیده اند این حق مسلم را با ابزارها و شیوه های سرکوبگرانه از جامعه سلب کنند و آن را زیر پا گذارند، شیوه هایی چون: حاکمیت فردی، استبداد و خاموش کردن صدا و نظرها، امری که همه ناظران آن را لمس و درک کرده اند و دریافته اند که در آن کشورها خشم و عقب ماندگیِ فرهنگی و مدنی و امنیتی و اقتصادی را به همراه داشته است و آشفتگی ها و نابسامانی های سیاسی که در آن کشورها بروز کرده است نتیجه طبیعی سلب آزادی هاست.

بنابراین و به منظور در نظر گرفتن مصالح و منافع عمومی و دلسوزی و توجه به سلامت و امنیت کشورها و ملت های عربی ـ اسلامی، بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی از سران کشورهای اسلامی می خواهد روش خردمندانه مبتنی بر پایه دمکراسی، پذیرش و تحمل طرف مقابل و فراهم آوردن آزادی ها و فعالیت های آزادانه، مانند: آزادی رسانه ها و مطبوعات و آزادی تجمع اعتراضیِ را که راحت و بدون مانع صورت گیرد در پیش گیرد و در زمینه نهادینه کردن پایه های این آزادی ها بکوشند.

و توجه داشته باشند که این مبانی و اصول در حقیقت برای خدمت به شهروندان وضع شده است، نه برای خدمت و تأمین خواسته های دولتمردان. از این رو بایسته است که این آموزه و مقوله نصب العین حاکمان قرار گیرد تا از این رهگذر درد و رنج و اشکال های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را که به دلیل روشِ رفتاری و حکومتی حکومت ها جامعه را گرفتار کرده است دور بزنند.

این بنیاد به طور ویژه ای دولت های کشورهای خلیج و منطقه مشرق عربی را به در پیش گرفتن این روش دعوت می کند؛ چراکه این کشورها شاهد آشفتگی های اسفباری هستند، لذا می سزد و بایسته است که سران این کشورها تمام زندانیانی را که به جرم اظهارنظر به بند کشیده شده اند و در زندان ها به سر می برند، آزاد کنند و راهکارها و راه حل هایی انسانی و قانونی برگزینند که ثبات و آزادی عمل بایسته معارضان و معترضانِ به سیاست های داخلی و خارجی را تأمین و تضمین کند.

همچنین به اهمیت این فراخوان توجه کنند، مبادا که فرصت ها از بین برود و فرجامی ناخوشایند رقم بخورد. حکومت ها و دولت ها در نظر داشته باشند و فراموش نکنند که بر اساس اسناد و مدارک، پاره ای رفتارها و برخوردهای غیر قابل تحمل به وقوع پیوسته است که باید به آن توجه داشته باشند، والله من وراء القصد.
 
بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی ـ واشنگتن
 

  • نظری برای این خبر درج نشده است.