LOGIN
خبر
shirazi.ir
جشن باشکوه ميلاد مولي الموحدين اميرالمؤمنين عليه السلام در حوزه علميه زينبيه - دمشق
کد 430
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 11 شهریور 1383 - 22 رجب الأصب 1425

حوزه علميه زينبيه براي چهارمين سال پياپي، شامگاه روز يک شنبه 12/رجب/1425ق. ميزبان مراسم شکوهمند ميلاد مولاي متقيان حضرت علي بن ابي طالب عليه السلام بود که با حضور جمع زيادي از عالمان، فرهيختگان، خبرنگاران و شيفتگان و محبان آن حضرت و با عنوان «اميرالمؤمنين علي عليه السلام و حقوق بشر» برگزار شد.

اين همايش با تلاوت قرآن کريم، توسط قاري قرآن، حجة الاسلام و المسلمين شيخ حسن محمدي آغاز شد، سپس آقاي زکي النوري قطعاتي و اشعاري به مناسبت خواند. آن گاه گروه سرود امام صادق عليه السلام سرود هايي آکنده از معنويت و در مدح اميرالمؤمنين عليه السلام اجرا کردند.

نخستين سخنران اين مراسم آقاي حسن السيد بود که به نمايندگي از مرکز فرهنگي _ تبليغاتي فردوس (برگزار کننده جشن ميلاد) سخناني ايراد کرد.

اهميت همايش هاي مشابه، در نهادينه کردن فضايل، زيبايي هاي معنوي و رفتاري، عدالت و نيکي در انديشه ها به منظور ساختن انسان مؤمن، جامعه صالح و امت شايسته، بر دوش کشيدن پرچم دانش و فرهنگ عدالت و حقوق بشر _ که اسلام منادي آن است _ از جمله سخنان وي بود. وي افزود: چنين همايش هايي و ارزش هاي فرهنگي آن بهترين وسيله براي رساندن اسلام و مفاهيم آن به جهانيان است، چراکه حقايق را بي پرده و به دور از هر تزوير و فريب، شنونده را به پذيرش آگاهانه آن وامي دارد.

سپس نوبت به ديگر سخنران همايش حجة اسلام و المسلين شيخ محمد رضا حاتم رسيد. او در بخشي از سخنان خود گفت: اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب عليه السلام از آغاز تا به امروز و فرداها از ميان ديگر اصحاب و شاگردان مکتب فکري پيامبر صلي الله عليه و آله الگوي فرهنگي متمايز بوده و خواهد بود. اين وجه تمايز به عوامل سازنده شخصيت فکري آن حضرت برمي گردد.

آقاي حاتم افزود: از آن جاکه خدا او را براي بر دوش گرفتن مسؤوليت ابلاغ رسالت پيامبر صلي الله عليه و آله پس از آن حضرت برگزيده بود، او را از ويژگي هايي برخوردار کرد که وجه تمايز او بود. پرواضح است اين برتري زماني حاصل مي شود که شخص، مسؤوليت رهبر الهي را بشناسد و براي تحقق اهداف والاي رسالت اسلامي، آن مسؤوليت را نصب العين خود قرار دهد.

در جاي ديگر از سخنان خود گفت: اميرالمؤمنين عليه السلام در بزرگي و عظمت، فراتر از پندارهاست که البته اين برتري نه از طريق معجزه، بلکه با وسايل عادي  طبيعي حاصل شده است. حجة الاسلام و المسلمين حاتم سخنان خود را اين گونه به پايان رساند: اميرالمؤمنين عليه السلام تنها براي مسلمانان و حتي شيعيان نبوده که براي هميشه از آن جامعه بشري است.

پس از وي آقاي انطوان بارا (نويسنده و انديشمند مسيحي) در جايگاه قرار گرفت. وي روند تاريخي پيدايش حقوق بشر و تحول آن در گذر زمان و نيز نقش انديشه ديني، فلسفي و سياسي را در اين اصل برشمرد. او در اين باره گفت: بي توجهي به ارزش هاي انساني اسلام و ميراث کهن و مدرن فکريِ شرق از سوي غرب از يک سو و نيز عوامل ديگر از سوي ديگر زمينه چهره نمودن شماري از مؤرخان و محققان را فراهم آورد که دچار باور غلط شده، خاستگاه حقوق بشر را غرب خوانده اند.

وي تأکيد کرد: علي بن ابي طالب عليه السلام عدالت و حق را شناخت و آن ها را به دليل ماهيت شان ياري کرد و حکومت او در پي پرورش جامعه بر اساس فضايل و ارزش هاي نيکوي انساني بود و حضرتش هر چه در توان داشت براي سعادت مردم به کار مي بست.

در اين همايش، شعر از جايگاه والايي برخوردار بود، چراکه مجري مراسم با اشعاري که به مناسبت و در لابه لاي برنامه ها مي خواند گوش جان رامي نواخت. همچنين استاد احمد عيد شعري بلند در مدح امير المؤمنين عليه السلام خواند که تحسين حاضران را برانگيخت.

آخرين سخنران علامه سيد مرتضي حسيني شيرازي بود. وي سخنان خود را اين گونه آغاز کرد: ميلاد خجسته بزرگ مرد جامعه بشري، معدن حکمت، منبع فضيلت ها اسدالله الغالب حضرت علي بن ابي طالب عليه السلام را به شما و تمام بشريت تبريک و شادباش مي گويم. امشب شبي است که تمام انديشمندان، مصلحان و مبلغان و مدافعان حقوق بشر به منظور سيراب شدن و بهره گرفتن از بهشت عدالت اين امام بر سر خوان با برکتش گرد مي آيند. اين شب، چشمه پرجوشش عطا و بخشش را به نمايش گذارده، آبشخور انديشه، فرهنگ، ادب، قانون و کتاب زندگي و حکومت به شمار مي رود.

علامه شيرازي ادامه داد: به جاست مقطع زماني معاصر را بررسي کرده، سپس به عقب تر رفته روزگار هارون الرشيد، معتز و متوکل را بکاويم و آن گاه به کمي عقب تر، يعني روزگار اميرالمؤمنين برويم. براي سخن گفتن از اصل مهم حقوق اقتصادي و سياسي بشر از روزگار فعلي و از سازمان ملل شروع مي کنيم. نگاهي گذرا به آمارهايي که از سوي سازمان ها و مؤسسه هاي بين المللي منتشر مي شود، روشن مي کند که انسان در مسائل روزمره، به ويژه مسأله حقوق بشر _ که موضوع اين همايش است _ وضعيتي اندوه بار دارد. به عنوان مثال در قاره افريقا دويست ميليون انسان از سوء تغذيه در رنج هستند و در جهان سيصد ميليون ]فقير به مفهوم مطلق[ وجود دارد.

ايشان افزود: ممکن است گفته شود: اين آمار مربوط به کشورهاي در حال توسعه است، در کشورهاي دمکراتيک _ که خود را بهشت آزادي و پيشرفت مي خوانند _ وضعيت چگونه است؟

در اين باره نيز آمارهاي رسمي وجود دارد. مثلا براساس امار وزارت خزانه داري انگلستان، در اين کشور که ثروتمندترين و دمکرات ترين کشورهاي جهان است، دوازده ميليون فقير وجود دارد. در سال 1999 م. کنگره ملي امريکا اجلاسي تحت عنوان «کنگره گرسنگي ملي» در شيکاگو برگزار کرد. وزير کشاورزي امريکا در اين کنگره اعلام کرد: از هر ده نفر شهروند امريکايي يک نفر از گرسنگي رنج مي برد و اين، يعني ده درصد مردم امريکا گرسنه اند.

در کنار چنين وضعيتي، در سال 1998م. رئيس جمهور وقت امريکا در سفري چند روزه به شش کشور افريقايي 000/800/42 دلار هزينه کرد.

مي بينيم که اميرالمؤمنين عليه السلام مي فرمايد: «ما جاع فقير إلا بما متع به غني؛ گرسنگي فقيران، نتيجه بهره مندي [افسار گسيخته] ثروتمندان است».

 حال به روزگار اميرالمؤمنين عليه السلام بازگرديم. در يکي از روزهاي حکومت ظاهري اش که بر بيش از پنجاه کشور (بر اساس تقسيمات جغرافيايي امروز) حکومت داشت، از شدت گرماي تابستاني به زير سايه درختي پناه برده، آن جا دراز کشيده بود تا کمي بياسايد. بيگانه مردي آمده بود تا حقيقت اسلام را بشناسد، هم از اين رو در جست و جوي اميرالمؤمنين عليه السلام شد. او را به سوي درختي راهنمايي کردند که امام زير آن آرميده بود. به سراغ حضرتش رفت و ديد بدون هيچ نگهباني دراز کشيده است. آن مرد که از ديدن آن حال شگفت زده شده بود، به حضرت گفت: «عدلت فاطمأننت؛ به داد رفتار کردي که اين گونه با آسودگي خاطر [و بدون نگهبان] آرميده اي».

علامه شيرازي سخنان خود را اين گونه دنبال کرد: زندگي سلمان محمدي (فارسي) يکي از شاگردان و دست پروردگان اميرالمؤمنين عليه السلام و از حواريون پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله و اميرالمؤمنين عليه السلام را مرور مي کنيم. زماني که فرمان حکومت مداين (عراق وايران) را گرفت، بر دراز گوشي لاغر سوار شد و به تنهايي راه محل مأموريت خود را در پيش گرفت.

از ديگر سو مردم مداين بي صبرانه در انتظار آمدن والي جديد و قراولان همراهان او بودند. با رسيدن سلمان سالخورده، به تصور اين که از والي جديد خبري دارد از او پرسيدند: والي جديد کجاست؟ و او پاسخ داد: والي جديد، سلمان محمدي من هستم.

اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب عليه السلام، با مردم چنان رفتاري داشت و دست پرورده اش نيز راه مولاي خويش را مي پيمود.

آخرين محور سخن علامه سيد مرتضي شيرازي وضعيت فعلي عراق و تنگناهاي سختي که مردم عراق با آن روبه رو هستند و نيز نبودن شفافيت در مورد حقوق اکثريت ملت عراق بود. ايشان گفت: چرا به اکثريت ملت عراق اجازه نمي دهند خود سرنوشت خويش را رقم زنند؟ و به چه انگيزه اي کار انتخابات را به تأخير مي اندازند؟ راستي چه بر سر حقوق بشر ادعايي آنان آمده است؟ آناني که نيروهاي بيگانه را اشغالگر مي خوانند، چرا اجازه نمي دهند ملت عراق، همانند ديگر ملت ها خود حقوق سياسي خويش را استيفا کند و پس از سه دهه تحمل ستمگري حاکميت طاغوت _ که به وسيله شماري از دولت ها و قدرتمندان بر آنان تحميل شد _ حال، خود آينده روشن خويش را رقم زند.

ايشان در پايان سخنان خود مردم عراق را به وحدت، در نظر گرفتن مصالح عالي کشور و پرهيز از تفرقه و اعمال خشونت بار و ويراني فرا خواند و تأکيد کرد که تنها از اين طريق مي توانند ميهني آزاد و آباد و بهره مند از آرامش و خوشبختي بسازند.

جلسه اول اين همايش با سرودهايي از گروه سرود امام صادق عليه السلام پايان يافت.






  • نظری برای این خبر درج نشده است.