LOGIN
دیدارها
shirazi.ir
"حضرت آیت الله العظمی شیرازی: "
این که امروزه اندیشه ی اهل بیت علیهم السلام به سراسر جهان نرسیده بسیار اسفبار است
کد 4600
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 16 آذر 1395 - 6 ربيع الأول 1438
 
در روز جمعه دوم ماه ربیع الأول 1438ق (1395/9/12) جناب آقای سید عمار نقشوانی (نخجوانی) از اساتید دانشگاه و سخنوران ساکن آمریکا، در شهر مقدس قم با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی دیدار کرد. در این دیدار که تنی چند از فضلای قطیفِ عربستان سعودی و استرالیا حضور داشتند، از سوی معظم له مورد استقبال قرار گرفتند.

مرجع عالیقدر در این دیدار خطاب به آقای نقشوانی فرمودند: در زندگیِ این دنیا، انسانی با امکانات اندک می تواند از انسانی که از امکانات فراوان برخوردار است، موفق تر باشد. به عنوان مثال مرحوم شیخ انصاری قدس سره از یک و نیم قرن گذشته تا به امروز از جنبه ی علمی نسبت به فقیهان و عالمان، دست برتر را داشته و دارد. آرا و فتوای فقهیِ او بیش از پیشینیان و نیز کسانی که پس از ایشان پا به عرصه ی علم و فقاهت نهادند مطرح بوده و هست و این در حالی است که آن عالم بزرگ عمری طولانی نداشت و فقط 67 سال در این دنیا زندگی کرد.

پیش از او عالمانی بودند که هفتاد سال، هشتاد سال و حتی نود سال زندگی کردند. توجه داشته باشیم که مرحوم شیخ انصاری قدس سره با یک چهارم چشم روزگار می گذراند، بدین معنا که یک چشمش بسیار ضعیف بود یا اصلاً نمی دید و چشم دیگرش نیز بیمار بود و دید کامل نداشت. اما با این شرایط، آن مرحوم به مقام و شهرتی دست یافت که بر هیچ کس پوشیده نیست. این بیان درباره ی مرحوم شیخ انصاری را از مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی قدس سره که عالمی اهل تحقیق بود شنیدم.

ایشان از باب توضیح فرمودند: در تاریخ، موارد فراوانی از مردم را داریم که پدر قله نشین بود، ولی فرزندش در موقعیت بالاتر و ممتازتری قرار گرفت، مانند علامه مجلسی، پدر ایشان ـ که خدایش رحمت کند ـ در دانش و تألیف در قله قرار داشت، اما فرزندش یعنی علامه محمد باقر مجلسی از موفقیت بیشتری برخوردار بود. شیخ صدوق و پدرش ـ که خدایشان رحمت کند ـ نیز همین وضعیت را داشتند، بدین معنا که شیخ صدوقِ پدر از وکلای امام حسن عسکری علیه السلام بود و با آن حضرت مکاتبه و نامه نگاری داشت، اما شیخ صدوق پسر، از پدرش موفق تر بود.

مهم در این مقوله چنان که قرآن کریم می فرماید، داشتنِ عزم و اراده است، زیرا انسان تنها با توانمندی و شایستگی چندان به جایی نمی رسد، بلکه باید عزم و اراده داشته باشد و آن را ابزار پیشرفت خود سازد. توجه داشته باشیم که شایستگان و توانمندان فراوان به دلیل فقدان عزم و اراده به جایی نرسیدند و عکس این قضیه نیز صادق است.

آن گاه به بیان داستانی از واقعیت زندگی و این که دنیای امروز سخت نیازمند اندیشه ی اهل بیت علیهم السلام است، پرداختند و فرمودند: حدود دویست سال قبل یک روحانیِ مسیحی در شهر ارومیه زندگی می کرد. او بسیار فعال و از هوشمندی و ذکاوت فوق العاده ای برخوردار بود تا جایی که در دوازده سالگی به مقام کشیشی رسید. از این رو او را به واتیکان بردند و نزد بزرگان کلیسا و کاردینال ها به ادامه تحصیل پرداخت و پرورش یافت. پس از بازگشت از واتیکان، به مقام ریاست روحانیان مسیحی و کلیساهای ایران رسید.

در آن زمان یکی از روحانیانِ شیعه مذهب و پیرو اهل بیت علیهم السلام با او طرح دوستی ریخت و پس از مدتی مباحثه و مناقشه توانست او را دگرگون و متحول کند و در نتیجه، آن کشیش بزرگ و مهتر کشیشان و کلیساهای ایران، مسلمان شد و مذهب تشیع را برگزید و به انگیزه ی تیمُّن و تبرک به نام رسول خدا صلی الله علیه وآله و نواده ی بزرگوارشان حضرت امام صادق علیه السلام نام محمد صادق را برای خود برگزید و به «فخر الاسلام» ملقب شد.

وی کتاب هایی در دفاع از اسلام و نقد و ردّ مسیحیت نوشت که یکی «انیس الأعلام فی نصرة الاسلام» نام داشت و در هشت جلدِ چاپ سنگی ـ خطّی فراهم آمده بود و دیگری را با عنوان «بیان الحق» در ده جلدِ چاپ سنگی تألیف کرد. او جلد چهارم بیان الحق را به بیان شخصیت رسول مکرم اسلام صلی الله علیه وآله، تاریخ و معجزه های آن حضرت که در منابع مسیحیان آمده است، اختصاص داد. این جلد از مجموعه ی ده جلدی بیان الحق را شخصاً در کربلای معلی مطالعه کرده ام؛ کتابی که اگر با امکانات نوین چاپ شود حتماً از چهار جلد فراتر خواهد رفت.

او در شهرهای ایران به گشت و گذار و سفر پرداخت و با ایراد خطابه، مردم را به پذیرش مذهب و مکتب اهل بیت علیهم السلام فرا می خواند و در نتیجه بسیاری از مسیحیان ایران به وسیله ی او به راه راست و مذهب حق اهل بیت علیهم السلام هدایت یافتند.

معظم له افزودند: اندیشه ی اهل بیت علیهم السلام در قله دانش قرار دارد، اما باید با بیان رسا و ابلاغ آشکار که قانع کننده باشد و قرآن کریم نیز بدان تصریح دارد، آن را به جهانیان رساند و اگر مردم قانع شوند، از اندیشه ی ناب اهل بیت علیهم السلام استقبال خواهند کرد. فراموش نشود که انسان های معاند و لجوج در اقلیت قرار دارند و ناچیز هستند. خدای متعال در قرآن کریم در توصیف این گروه اندک و ناچیز می فرماید: «وَجَحَدُوا بِهَا وَاسْتَیْقَنَتْهَا أَنْفُسُهُمْ؛ و با آنکه دل هایشان بدان یقین داشت، آن را انکار کردند»(نمل/14).

مرجع عالیقدر تأکید کردند: حال که در جهان امروز تمام زمینه ها برای فعالیت فراهم است و می توان در راه رساندنِ اندیشه ی اهل بیت علیهم السلام به جهانیان و نشر آن و شناساندنش به همه ی مردم کوشید و تمام امکانات برای رسیدنِ به این هدف فراهم است و آزادی عمل نیز تا حدودی وجود دارد، باید از فرصت و امکانات در اختیار برای نشر اندیشه ی ناب اهل بیت علیهم السلام استفاده کرد. توجه داشته باشید که اهل بیت علیهم السلام در جهان امروز به مراتب بیشتر از آنچه در زمان حیاتشان مورد ستم قرار داشتند، مظلوم هستند.

به عنوان مثال در روزگار حکومت بنی امیه و بنی عباس تبلیغ برای آنان ممکن نبود، ولی امروزه زمینه ی تبلیغ برای این خاندان پاک و هدایتگر فراهم است. البته در این راه باید با تلاش همه جانبه و همدلی و وحدت صفوف و اتحاد شیعیان به این امر پرداخت و قطعاً موفقیت، بیشتر خواهد بود.

معظم له در ادامه خطاب به میهمانان خود فرمودند: آنچه در تحقق این هدف مهم و کارآمد است ساختن و پروراندن افرادی مناسب برای این کار می باشد که باید وقتِ زیاد گذاشت و برای تحقق این برنامه نباید از قشر جوان غافل بود. سفارش من به شما این است که وقت و همت و تلاش خود را فقط برای نشر اندیشه ی اهل بیت علیهم السلام و پرورش افراد به کار گیرید و از درگیر شدن با چالش ها و منازعات از هر نوع که باشد بپرهیزید و دغدغه و دل مشغولی شما باید نشر اندیشه ی اهل بیت علیهم السلام باشد.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی سخنان خود را این گونه به پایان بردند: اجر شما نزد خدای منان محفوظ است و بدانید که انسان هرچه برای اسلام حقیقی، یعنی اهل بیت علیهم السلام انجام دهد، ناچیز و اندک است. آنچه مایه ی تأسف است این که انسان عمر خود را در راه غیر اهل بیت علیهم السلام صرف کند و اسفبارتر این که صدای اهل بیت علیهم السلام در شرایط و با وجود امکانات فعلی به جهانیان نرسد.

جناب سید عمار نقشوانی، گزارش گونه خطاب به مرجع عالیقدر اظهار داشت: به یاری خدای سبحان موفق شده ایم کرسی تدریس علی بن ابی طالب علیهما السلام برای مطالعات و تحقیقات شیعی در دانشگاه هاروارد آمریکا دایر کنیم و در تلاش هستیم به یاری خدای متعال کرسی های تدریس دیگری برای بقیه ی معصومین علیهم السلام دایر نماییم و همچنین کرسی های تدریسی به نام های اصحاب خالص و مظلوم اهل بیت علیهم السلام همچون اویس قرنی، کمیل بن زیاد، زراره و ابی بصیر رضوان الله علیهم تأسیس نماییم.

هنگامی که وهابی ها به تلاش ما برای تأسیس کرسی امام علی علیه السلام در غرب پی بردند، کوشیدند با دادن رشوه ای به مبلغ سه میلیون دلار از تأسیس آن جلوگیری کنند، اما از آن جایی که اهل کتاب غربی (مسیحیان) به تعهد ما و مبانی و اصول خود پایبند هستند، از پذیرفتن رشوه ی سه میلیون دلاری وهابیون سر باز زده به آنان پاسخ دادند که ما به قرارداد و تعهد خود با شیعیان پایبند هستیم و در مقابل بیست میلیون دلار رشوه هم از تعهد خود عقب نشینی نخواهیم کرد و بدین ترتیب تیر آنان به سنگ خورد.

آقای سید عمار نقشوانی به مرجع عالیقدر گفت: اهل بیت علیهم السلام در غرب مظلوم نیستند، چراکه در راه نشر اندیشه ی آنان آزادی عمل وجود دارد و در نتیجه ی فعالیت در این زمینه، مردم غرب امروزه زیارت مقدس اربعین امام حسین علیه السلام را می شناسند، مفهوم آن را دریافته اند و می دانند که جمعیتی بیش از بیست میلیون، در آن شرکت می کند.

فراتر این که امروزه، غرب میان شیعیان و عامه تفاوت قائل است و می داند که شیعیان انسان هایی صلح طلب و خشونت گریز هستند و از اندیشه ی سالم و صحیح برخوردارند. در مقابل، در برخورد با غیر شیعیان رفتاری محتاطانه دارند و هماره آنان را زیر نظر دارند.