مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله به رسم هرساله خود در سالروز شهادت نبی مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله (۲۸ صفر الأحزان ۱۴۴۶) با حضور در جمع عزاداران نبوی، به ایراد سخنرانی پرداختند. خلاصه سخنان معظم له به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
فرارسیدن سالروز شهادت اشرف اولین و آخرین، افضل الانبیاء والمرسلین، محمدبن عبدالله صلی الله علیه وآله و شهادت سبط اکبر ایشان، حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام و شهادت حضرت امام رضا علیه السلام را به محضر رفیع و منیع و عظیم امامت کبری و ولایت عظمی، حضرت حجة بن الحسن المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف تعزیت عرض می کنم.
همچنین این مناسبت ها را به تمام انسان ها و مستضعفان جهان که در پی این وقایع در گرفتاری غرق شدند تسلیت عرض می کنم، همانا مستضعفان اصلی اهل بیت رسول خدا صلی الله علیه وآله هستند، همانگونه که آقا رسول الله صلی الله علیه وآله خطاب به آنان علیهم السلام فرمودند: «أنتم المستضعفون من بعدي».
مرجع عالیقدر سخنان خود را اینگونه آغاز کردند: خدای متعال در قرآن کریم در رابطه با پیامبر صلی الله علیه وآله فرموده است: «فَبِما رَحمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُم». طبق این آیه از قرآن کریم پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله با مردم برخورد نرم و نیکو داشته اند و نه برخورد خشن و سخت.
در جای دیگر خدای متعال فرموده اند: «لَقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِي رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٞ». پس باید هرکس به هر مقدار که در توان دارد به آن حضرت در اخلاق و رفتار نزدیک شود، مخصوصاً رؤسای حکومت های اسلامی باید از ایشان بیاموزند و با مردم با اخلاق حسنه و نرمش تعامل کنند.
معظم له در این بخش از سخنانشان از خادمان حسینی قدردانی کرده، فرمودند: بنده از همه کسانی که در دو ماه محرم الحرام و صفر الأحزان به اقامه شعائر حسینی پرداختند تشکر می کنم. همینطور کسانی هستند که طی چند سال اخیر به برگزاری مراسم پیشواز از ماه محرم می پردازند. این کار از شعائر الله و شعائر حسینی است، چراکه تعظیم و تجلیل از حضرت امام حسین علیه السلام است و نیازی هم نیست که در زمان اهل بیت علیهم السلام مسبوق به سابقه باشد.
شعیره مقدس اربعین حسینی در سال جاری پرشورتر و بهتر از سال های گذشته در کربلا و در جای جای کشور عراق و کشورهای اسلامی برگزار شد. از تمام اصحاب هیئات و مواکب و آنان که در این مراسم شرکت کردند، تشکر می کنم. ذره ذره خدماتی که در این مسیر صورت گرفته است، در دستگاه الهی ارزشمند و مورد محاسبه است.
همینطور اگر شخصی به مقدار ذره ای در دستگاه حضرت سیدالشهدا علیه السلام کارشکنی و یا ترک نصرت کند، دچار نفرین رسول خدا صلی الله علیه وآله می شود که در حق امام حسین علیه السلام فرمودند: «اللهم اخذل من خذله».
گستره شعائر حسینی در سراسر جهان رو به افزایش است. بنده با تأسی به حضرت امام صادق علیه السلام به عنوان وظیفه شرعی برای تمام برپادارندگان شعائر حسینی دعا می کنم؛ چراکه این کار مستحب است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در رابطه با شعائر مقدس امام حسین علیه السلام فرمودند که امامان کفر تمام تلاش خود را برای از بین بردن شعائر حسینی به کار می برند، اما این شعائر روز به روز گسترده تر و بالنده تر می شود و ما امروز شاهد تحقق این وعده هستیم.
تمام کسانی که در سال جاری در این مسیر تلاش بی وقفه کردند، باید بیش از پیش در این زمینه تلاش کنند و به این بالندگی فزونی بخشند.
مرجع عالیقدر در بخش دوم سخنان خود فرمودند: قرآن کریم مکرراً از تعبیر «أیها الناس» استفاده کرده است. این تعبیر شامل تمام افراد بشر می شود که اکنون به بیش از هشت میلیارد انسان رسیده است. پس واجب کفایی است که فرهنگ قرآن به تمام این افراد برسد.
پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله در روز غدیر نیز مکرراً از تعبیر «معاشر الناس» استفاده کردند، در حالی که آن جمعیت عظیم را مسلمانان تشکیل داده بودند. این به آن معناست که سخنان آن حضرت باید به تمام انسان ها برسد. این مطلب در مورد سایر معصومان علیهم السلام نیز صدق می کند.
فرهنگ قرآن کریم و معصومان علیهم السلام باید به تمام انسان ها در سراسر عالم رسانده شود. این امری واجب است. در این راه باید از هر نوع وسایل ارتباط جمعی نظیر: ماهواره ها و جراید و...، استفاده برد.
اگر فرهنگ رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان علیه السلام به دنیا برسد، افراد کمی در مقابل آن عناد به خرج می دهند و آن را نمی پذیرند و غالب مردم از آن استقبال خواهند کرد. تنها باید در این زمینه به بلاغ مبین پرداخت، این وظیفه تمام مسلمانان است.
معظم له ادامه دادند: پرداختن به سه مورد واجب کفایی است و تا زمانی که به حدّ کفایت نرسد، واجب عینی است:
۱) هدایت به اسلام؛
۲) هدایت به ایمان که خدای متعال در آیه: «قَالَتِ الأَعْرَابُ آمَنَّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَلَكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنَا» به آن اشاره کرده است که مرتبه ای بالاتر از اسلام و آن اعتقاد به ولایت امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام و اهل بیت علیهم السلام است؛
۳) هدایت مؤمنان به واجبات.
آیت الله العظمی شیرازی دام ظله در این بخش از سخنانشان به نقاط درخشانی که در تاریخ رسول خدا صلی الله علیه وآله به چشم می خورد اشاره کردند و افزودند: در تاریخ رسول خدا صلی الله علیه وآله نقطه های درخشانی وجود دارد که در طول تاریخ بی نظیر است. یکی از آن موارد ماجرای فتح مکه است که رسول خدا صلی الله علیه وآله پس از بیست سال دشمنی کفار بر آنان مسلط شدند اما برخورد همراه با اخلاق و رحمت با آنان داشتند.
طبق عادت معمول و رایج در دنیا، رسول خدا صلی الله علیه وآله پس از فتح مکه باید افراد بسیاری را گردن می زدند، اما چنین نکردند و مشرکان را مورد عفو قرار دادند. این مطلب باید به دنیا برسد.
نقطه درخشان دیگر در تاریخ رسول خدا صلی الله علیه وآله این است که آن حضرت در تمام جنگ هایی که بر ایشان تحمیل شد، پیروز شدند اما با این حال آن حضرت که همیشه پیروز بود حتی یک جنگ افروزی نکرد و به جایی یورش نبرد.
مورد درخشان دیگر در تاریخ رسول خدا صلی الله علیه وآله ماجرای ترور ایشان در عقبه بود و آن حضرت به خواست خداوند چهره ترورکنندگان را دیدند اما هیچ گونه برخوردی با آنان نکردند.
نقاط درخشان تاریخ پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله باید در قالب برنامه های مدرن و به روز، مانند: فیلم سازی و امثال آن به دنیا منتقل شود. تاریخ آن حضرت مملو از زیبایی هایی است که دنیا از آن بی خبر است. هرکس به مقدار توان خود باید در این مجال فعالیت کند.
برخورد رسول خدا صلی الله علیه وآله با حاطب بن ابی بلتعه که به جاسوسی برای مشرکان در سپاه اسلام اقدام کرد نیز ماجرای بی نظیر دیگری است که باید با تفاصیل آن به دنیا برسد. او در زمانی که سپاه اسلام با مشرکان در حالت جنگ بودند، اسرار نظامی سپاه اسلام را برای مشرکان ارسال کرد اما رسول خدا صلی الله علیه وآله او و همدستش را عفو کردند.
مرجع عالیقدر در پایان فرمودند: جوانان عزیز در سراسر دنیا باید این موارد را در تاریخ جستجو کرده، آن را به صورت زیبا و جذاب به دنیا عرضه کنند. با تلاش همگان، مخصوصاً جوانان می توان فرهنگ قرآن و اهل بیت علیهم السلام را به دنیا رساند.
امیدوارم خدای متعال خدمات همگان در دو ماه محرم و صفر و پس از آن را بپذیرد و به آنان توفیق دهد تا در یاری قرآن و رسول خدا صلی الله علیه وآله و اهل بیت علیهم السلام به وظیفه خود عمل کرده، آن را به دنیا برسانند، پس از آن خواه مردم دنیا آن را بپذیرند و خواه نپذیرند.
وصلی الله علی سیدنا ونبینا محمد وآله الطاهرین