LOGIN
بیانات
shirazi.ir
جايگاه بردباري در آموزه هاي اسلام
کد 1048
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 25 مرداد 1385 - 21 رجب الأصب 1427

 

حضرت آيت الله العظمي شيرازي روز جمعه 16رجب 1427ق (20/5/85) در جمع زائران کاروان مهد البراق (از شهر سيهات عربستان) اظهار داشتند: در روايت آمده است روزي امام حسن وامام حسين عليهماالسلام بيمار شدند وحضرت اميرالمؤمنين، فاطمه زهرا وهمچنين حسنين عليهم السلام نذر کردند که براي بهبود بيماري سه روز روزه بگيرند. وقتي حسنين عليهماالسلام بهبود يافتند حضرت امير مقداري جو تهيه کردند تا در آن روزگار قحطي با آن افطار کنند. روز اول هنگام افطار بينوايي در خانه شان آمد وتقاضاي کمک کرد. از اين رو خاندان رسالت خوراک خود را به او دادند وفقط با آب افطار کردند. روز دوم وسوم نيز يتيم واسيري در خانه شان آمدند وهمين اتفاق تکرار شد وآنان در اين سه روز فقط با آب افطار مي نمودند. رسول خدا که خود چهار روز بود سنگ به شکم مبارک مي بستند واز احوال ايشان آگاه بودند به همراه حضرت علي عليه السلام به باغستان مقداد آمدند در حالي که از ميوه هاي باغ هيچ چيزي به جا نمانده بود. رسول خدا به يکي از درختان اشاره کردند وبه اميرمؤمنان فرمودند: يا اباالحسن، نزد اين درخت نخل برو وبه او بگو: رسول خدا مي فرمايد: تو را به خدا سوگند مي دهم ما را از ميوه خود برخوردار کن. حضرت امير عليه السلام چنين کردند ودر کمال شگفتي آن درخت، خرماي بسياري بر زمين ريخت که هرگز مانند آن مشاهده نشده بود. پيامبر واميرمؤمنان از آن خرما خوردند ومقداري از آن را به منزل حضرت فاطمه ـ که از شدت گرسنگي سردرد گرفته بودند ـ آوردند. در اين هنگام رسول خدا صلي الله عليه وآله به حضرت زهرا سلام الله عليها فرمودند: بشارت باد تو را بردباري به خرج ده که آنچه را نزد خداست جز در پرتو بردباري به دست نخواهي آورد. در اين هنگام جبرئيل فرود آمد وسوره هل أتي را نازل نمود.(1)

آيت الله العظمي شيرازي پس از بيان اين ماجرا فرمودند: يکي از مهم ترين ويژگي هاي اهل ايمان صبر وبردباري آنان است. مؤمن در راه طاعت الهي صبر مي کند، در برابر معصيت صبر مي نمايد ودر برخورد با همسر وفرزندان وخويشاوندان وهمسايگان صبور است. به همين سان فرزندان در قبال والدين ووالدين در قبال فرزندان، استاد در برابر شاگرد وشاگرد در برخورد با استاد صبور است وبردباري مي ورزد.

ايشان در توضيح بيانات خويش فرمودند: فرض کنيم کسي به بيماري کليه مبتلا شود. در چنين حالتي آن شخص موظف است در پي درمان برآيد واقدامات لازم را انجام دهد. امّا اگر به رغم درمان ومراجعه به پزشک بهبود نيابد، بايد بردباري به خرج دهد نه اين که اظهار ناخرسندي نمايد. کسي که همسر بداخلاق دارد نيز بايد در راه اصلاح وي تلاش کند ولي اگر در اين راه صددرصد موفق نشد بايد تحمل وبردباري نمايد.

ايشان تأکيد کردند: در اين که صبر تلخ است ترديدي نيست ولي در صبر دو عنصر مهم ومثبت وجود دارد:

نخست: آينده شيريني دارد وانسان بابت صبرکردن هرگز پشيمان نمي شود؛

دوم: انسان بردبار از مشکلات دنيا وتنگناهاي آخرت دور است.

ايشان در پايان تأکيد کردند: صبر ازجمله اخلاق پيشوايان معصوم صلوات الله عليهم اجمعين است وکسي که پيرو آن بزرگواران مي باشد بايد به اين صفت والاي اخلاقي آراسته باشد وديگران را نيز بدان سفارش کند. در حقيقت چنين چيزي را قرآن کريم، رسول خدا واهل بيت عليهم السلام از ما خواسته اند وآن را راه به دست آوردن سعادت دو جهان دانسته اند.

قرآن کريم در بيان صفات اهل ايمان فرموده است: «وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ؛(2)مؤمنان کساني هستند که همديگر را به [پيروي از] حق وصبر سفارش مي کنند».

در ادامه آيت الله سيد محمد رضا شيرازي نيز سخناني ايراد داشت که مهم ترين محورهاي آن چنين است:

در نهج البلاغه آمده است: «إنّ للولدِ علي الوالد حقاً، وانّ للوالد علي الولدِ حقا، فحق الوالدِ علي الولدِ أن يطيعه في کل شيءٍ إلا في معصيتهَ الله سبحانه، وحق الولد علي الوالد أن يحسن اسمه ويُحسّنَ أدبه ويعلّمه القرآن؛(3) هرکدام از والدين وفرزندان در مقابل هم حقوقي دارند. حق پدر بر فرزند آن است که [فرزند] در همه احوال مطيع وي باشد مگر در معصيت خداي سبحان؛ اما حق فرزند بر پدر آن است که [پدر] نام نيکي بر وي نهد واو را به نيکي تربيت کند واو را قرآن بياموزد.

وي در بخش ديگري از سخنانش خاطرنشان کرد: نمي توان تصور کرد که کسي حقي بر عهده ديگران دارد ولي ديگران بر عهده او حقي ندارند وبه عبارت ديگر او تکليفي در قبال آنان ندارد. اگر اين مطلب به درستي درک شود جلو بسياري از مشکلات وناهنجاري هاي اجتماعي واختلافات گرفته مي شود. زيرا بسيارند همسراني که مي انديشند حقوقي بر عهده همسر خود دارند ولي هرگز به حقوق طرف مقابل خود توجه نمي کنند. اگر اين افراد آن قدري که به حقوق خود مي انديشند به حقوق طرف مقابل نيز توجه کنند بسياري از ناهنجاري ها واختلافات رخت برخواهد بست.

او درباره اهميت تربيت فرزندان يادآوري کرد: حضرت امير در اين فرمايش ارزشمند به ما والدين گوشزد نموده است که تربيت «حق» فرزندان ماست وما بايد تمام تلاشمان را در جهت تربيت صحيح فرزندانمان به کار ببريم ونگذاريم به جاي ما رسانه ها وتلويزيون وماهواره، شخصيت وتربيت فرزندانمان را شکل دهند.

 

 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 

 

1. بحارالانوار، ج35، ص243، (نزول هل أتي...، حديث4).

2. سوره عصر، آيه3.

3. نهج البلاغه، حکمت399.

 

 

 

 

 

 

 

  • نظری برای این خبر درج نشده است.