LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۸ ذی القعده ۱۴۴۳)
کد 29155
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 06 تیر 1401 - 27 ذوالقعدة الحرام 1443

در روز چهارشنبه ۸ ذی القعده ۱۴۴۳ق (۱۸ خرداد ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: نسبت به روایاتی که مسأله تحلیل خمس را برای شیعیان بیان کرده چه می فرمایید؟

جواب: اولاً بعضی از این روایات مانند صحیحه علی بن مهزیار از امام جواد علیه السلام مقید به یک سال است، که سال شهادت آن حضرت (سال ۲۲۰) است. ثانیاً از روایات دیگر که مطلقاً می گویند خمس را حلال کردیم، به دلیل وجود قرائن داخلی و خارجی (مثل اینکه خود ائمه خمس را مطالبه می کردند و می فرمودند خمس را از ما دریغ نکنید و خودتان را از دعایمان محروم نسازید) معلوم می شود آنچه حلال شده مختص به چیزهایی است که شیعه از غیرشیعه یا غیرمسلمان که اعتقاد به خمس ندارند، می گیرد. پس اینکه خمس به طور کلی بخشیده شده باشد، از روایات فهمیده نمی شود.

سؤال: اگر زنی از زندگی با شوهر خود رضایت ندارد و زندگی با او برایش سخت است (البته مرد حقوق زن را می دهد) آیا می تواند با مراجعه به حاکم شرع طلاق ولایی بگیرد؟

جواب: این مسأله محل خلاف است بعضی مانند صاحب عروه و کاشف الغطاء و مرحوم اخوی، گفته اند اگر واقعا برای زن حرج شدید باشد و حاکم شرع نیز چنین تشخیصی بدهد، در این صورت محاکم می تواند طلاق بدهد، مانند بقیه مواردی که حرج رافع حکم اولی است.

سؤال: حکم اذان و اقامه چیست؟

جواب: بنا به مشهور هر دو مستحب موکد و اقامه مستحب موکدتر است و در اقامه بعضی قائل به وجوب شده اند که قول نادر است.

سؤال: با اینکه دلیل جواز بیع حرام بمن یستحل اطلاق دارد چرا خمر و خنزیر را استثنا می کنید و می فرمایید بیع آن ها حتی بمن یستحل جایز نیست؟

جواب: به جهت تشدیدی که در ادله نسبت به این دو وارد شده است. مثلا در روایت دارد که حضرت فرمودند اگر قطره ای خمر در چاه بیفتد و از آب آن چاه زراعتی را آبیاری کنند، از آن زراعت نخواهم خورد.

سؤال: اگر شخصی به نیابت از دیگری حج برود و بعد بفهمد که خودش مستطیع بوده، آیا حج نیابی او صحیح است؟

جواب: چون جاهل به استطاعت خود بوده است، حج نیابی او صحیح است و سال بعد برای خودش حج به جا آورد؛ بنابر قول به ترتب هم اشکال نخواهد داشت. البته روایتی دارد که حج برای خودش حساب می شود، اما چون مشهور به این روایت عمل نکرده و اعراض نمودند، نمی توانیم به آن قائل شویم.

سؤال: اگر شخصی نذر کرده هر سال روز عرفه در کربلا باشد، حال اگر یک سال مستطیع شده باشد، آیا باید به حج برود یا به نذر خود عمل کند؟

جواب: جماعتی از فقها گفته اند چون نذر مقدم بوده و وفای به نذر واجب است، لذا اصلا استطاعت برای او حاصل نمی شود، اما جماعتی دیگر فرموده اند که دلیل نذر شامل سال استطاعت نمی شود و اصلا نسبت به سال حصول استطاعت نذر منعقد نشده است؛ چون دلیل نذر آنقدر قوت ندارد و ادله عناوین ثانویه ادله عناوین اولیه را شامل نمی شود. و اگر بخواهیم بگوییم از ابتدا دلیل نذر شامل احکام اولیه هم می شود، آنگاه برای کنار زدن آن، باید آن حکم اولی اهم باشد و حال آنکه همیشه حکم اولی معلوم نیست اهم باشد. خلاصه نمی شود به این مطلب ملتزم بشویم که دلیل نذر احکام اولیه را هم می گیرد. مثال دیگری که فقها ذکر کرده اند این است که خانمی قبل از ازدواج نذر کند که در طول عمرش شب جمعه از اول شب تا صبح مشغول عبادت باشد، حال اگر ازدواج کرد و در شب جمعه شوهرش به او نیاز داشت در این صورت دلیل نذراصلا از ابتدا شامل این زمان که حق شوهر را باید ادا کند، نشده است. بر فرض اگر هم گفته بشود ادله دلیل نذر که دلیل ثانوی است، شامل دلیل حکم اولی که وجوب حج است هم می شود، لذا وجوب وفای به نذر و وجوب حج با هم تزاحم می کند، حج مقدم است؛ به جهت اهمیتی که دارد زیرا که حج از ارکان اسلام است.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.