LOGIN
بیانات
shirazi.ir
"حضرت آیت الله العظمی شیرازی در دیدار با بزرگان قبایل و عشایر نجف اشرف:"
تاریخ انقلاب مردم عراق بر ضد استعمار پیر انگلستان را مرور کنید
کد 3467
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 27 خرداد 1393 - 18 شعبان المعظّم 1435
 
همزمان با دهه فرخنده مهدویت جمعی از بزرگان قبایل و عشایر نجف اشرف و برخی مناطق عراق، با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی حاج سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی در شهر مقدس قم دیدار و از سوی معظم له مورد استقبال قرار گرفتند.

در این دیدار مرجع عالیقدر ضمن تبریک دهه فرخنده مهدویت به همه ی مؤمنان و مستضعفان در سر تا سر جهان، خطاب به بزرگان قبایل و عشایر عراق فرمودند: ما و شما و همه ی آنان که امروزه در این کره خاکی و در سرزمین های اسلامی، به ویژه در عراق زندگی می کنیم، در واقع روزگار پر مسئولیتی را می گذرانیم که هر فرد به نوبه خود می بایست با تلاش و کوشش، دینِ خود را نسبت به آینده ی عراق و آینده ی جهان ادا نماید.

مرجع عالیقدر با تبیین ابعاد این مسئولیت خطیر افزودند: این مسئولیت ابعادی دارد که در دو مقوله تبیین و روشن می گردد:

1. پیروی از سیره ی سرور و مولایمان امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام؛ همان سیره رسول خدا صلی الله علیه وآله، که حضرت در ایام حکومتشان در عراق در پیش گرفتند.

2. بسیج گسترده و پیاپیِ همگان برای نجات دادن جوانان از بیراهه ها و آموزش آنها بر پایه ی فرهنگ آسمانی قرآن که امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام آن را تحقق بخشیده و مجسّم نمودند؛ فرهنگی که امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف آن را نیز سیره ی خود قرار خواهند داد که چیزی جز سیره ی جدشان رسول خدا صلی الله علیه وآله و پدرشان امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام نخواهد بود، چنان که در احادیث صحیح بیان شده است.

ایشان در ادامه فرمودند: در دوران حیات پیامبر خاتم، ده ها جنگ بر سرور کائنات و اشرف ممکنات، هادی سُبل و سید رُسل، رسول خدا صلی الله علیه وآله تحمیل شد، و ایشان در حالی که چاره ای غیر از دفاع نداشتند به بهترین و پاک ترین وجه، سرفراز از آن ها بر آمدند، آن گونه که در تاریخ مانندی نداشته و ندارد. بر امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام نیز سه جنگ تحمیل شد که حضرت جز دفاع راهی نداشته و اقتدا به رسول خدا نموده و به بهترین و پاک ترین وجه سرافراز از تمام آن بر آمدند. از این رو همگان به ویژه جوانان بیدار و فرهیخته را فرداً فرد به مطالعه ی شخصی تاریخ توصیه می کنم و این که به گفته های نادرست و نقل های باطلی که در جاهای مختلف منتشر می شود اعتماد نکنند.

مرجع عالیقدر افزودند: امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام در چارچوب گستره ی اسلامی با بدخواهی دشمنان عدالت و ولایت رو به رو شده و سه جنگ ظالمانه همینطور که اشاره شد بر حضرتشان از سوی اصحاب جمل، اصحاب صفین و اصحاب نهروان تحمیل شد، ولی حضرتشان که مقتدرانه پیروزی را برای لشکر اسلام رقم زده بودند همین که خصم شکست خورد و تسلیم شد، اِعلام عفو عمومی نموده، اُسرای جنگی را آزاد، و اموالِ به غنیمت رفته آنان را مسترد و دیه افرادی که در این جنگ تحمیلی جان خود را از دست داده بودند، از بیت المال پرداختند و سپس بیت المال بصره را بین همه حتی مخالفان بطور یکسان و مساوی تقسیم نمودند. آری انسان با مطالعه ی تاریخ صحیح و دست نخورده، می بینید که از این قبیل رفتارهای اخلاقی انسانی و در عین قدرت و عزّتِ پیروزی چه بسیار از آن حضرت ثبت و ضبط شده است.

این فرهنگ اسلام است که رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام آن را به ظهور رساندند و امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف نیز آن را عینیت خواهند بخشید. این فرهنگ باید برای جوانان تعریف شود و عمومیت یابد؛ جوانانی که پس از عراق باید آینده ی جهان را بر پایه ی فرهنگ و آموزه های این خاندان پاک رقم بزنند.

ایشان همچنین فرمودند: پاک ترین و بهترین حکومت در جهان حکومتی است که بر پایه ی اخلاق و فضیلت استوار باشد؛ حکومتی که مولایمان حضرت بقیت الله الأعظم آقا امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف آن را برپا خواهند کرد. جوانان ما که در آینده، همه کاره ی عراق و جهان خواهند بود ان شاء الله تعالی، باید با حکومت آن حضرت آشنا شوند. بدانیم که حکومت آینده ی عراق از آنِ جوانان ماست و مراجع تقلید و شیوخ عشایر عراق از جوانان امروز بر خواهند آمد. بازرگانانمان نیز از همین قشر بر خواهند خواست. در یک کلام جوانان امروز در آینده محور سیاست و اقتصاد و حوزه های علمیه خواهند بود و در آینده همه چیز بر وجود آنان استوار خواهد شد. لذا ما و جوانان می بایست نسبت به شناخت این فرهنگ مسئولیت پذیر باشیم تا در آینده به مرحله ی اجرا در آید و زمینه ساز ظهور منجی عالم بشریت حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف شود.

مرجع عالیقدر در این باره فرمودند: همان گونه که موفق ترین حکومت در طول تاریخ که کمترین تلفات و بیشترین برکات را داشت حکومت رسول خدا صلی الله علیه وآله و حکومت امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام بود، موفق ترین حاکمان تاریخ نیز این دو بزرگوار بودند. با خواندن تاریخ، بهتر به این حقیقت پی خواهید برد.

ایشان افزودند: پس از پایان جنگ جهانی دوم که میلیون ها انسان را به کام مرگ فرستاد و معلول کرد، در آن هنگام دو کشور اعلام کردند که بیشترین زیان را در نتیجه ی این جنگ خانمان سوز دیده اند. یکی از این دو کشور یادشده به سفارش امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام که در آن منشور جهانی حقوق شهروندان خطاب به یکی از استانداران خود نوشتند، عمل کرد. این کشور جنگ زده به یک فراز از سفارش امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام در زمینه ی اقتصاد عمل کرد و در زمانی نه چندان طولانی در زمینه ی اقتصاد و مسائل داخلی به مرحله ای رسید که با قدرتمندترین کشور جهان رقابت می کرد و این پیشرفت به برکت عمل به فرازی از سفارش های اقتصادی امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام به دست آمد.

معظم له در ادامه فرمودند: مهم این است که جهان امروز دریابد که امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام علی رغم فراوانی مشکلات داخلی و خارجی و نیز توطئه های همه جانبه دشمنان عدالت و ولایت، عراق که نیمی از جهان آن روز بود را مدیریت می کردند. آن حضرت در عرصه های گوناگون: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و علمی یادگارهایی بی مانند از خود بر جای نهادند.

مرجع عالیقدر ادامه دادند: امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام شاهکارهایی بی مانند از خود در تاریخ بر جای گذاشتند که تمام پیشرفت های گوناگون جهان امروز، در برابر یادگارهای آن حضرت بسیار ناچیز و اندک است. سیره ی آن حضرت در ایام حکومتشان همچنان بی مانند است. حکومت های امروز حتی در آزادترین کشورها بسیار بسیار از سیره ی آن حضرت دور مانده اند، چراکه از ایشان درس کشورداری و مردم داری نیاموختند. حکومت و کشورداری پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله که سرآغاز حکومت پاک بود نیز موفق ترین بود.

هیچ تردیدی نیست که آن دو بزرگوار و سیره ی حکومتی شان باید برای ما و جهانیان الگو باشد. البته با توجه به نسبت وابستگی ما به آن بزرگان، باید در عراق امروز و هر جای دیگر از سیره ی درخشان آنان پیروی کنیم و آن را الگوی خویش قرار دهیم.

اگر سیره و روش رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام معیار قرار گیرد و با روش حاکمانی که متأسفانه به نام اسلام در سرزمین هایی اسلامی حکومت کرده و همچنان بر سر قدرت هستند سنجیده شود، می بینیم تفاوت از زمین تا آسمان خواهد بود.

رسول مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله فرمودند: «سیأتی علی الناس زمان لا یبقی من الإسلام إلاّ اسمه ومن القرآن الا رسمه؛ روزگاری بر مردم خواهد آمد که از اسلام تنها نامش و از قرآن تنها نقش و نگارش باقی می ماند».

ایشان افزودند: به راستی چه شخصی باید این مطلب را برای مردم روشن کند؟ حقیقت این است که همه ی ما در این زمینه مسئولیت داریم، چراکه به فرموده ی معصوم: «کلکم راعٍ وکلکم مسئول عن رعیته؛ همه ی شما مسئولیت پذیر و نسبت به دیگر افراد جامعه ی خود مسئولید».

بنابراین هرکه شناختنش بیشتر و امکاناتش فراوان تر باشد در این زمینه مسئولیتش سنگین تر است. سرزمین یا کشوری که نام اسلامی را یدک می کشد باید سیره ی امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام را روش و منش خود قرار دهد تا در دو جهان از خیر و برکت سعادت و کرامت آکنده شود.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی درباره ی ستمگری حاکمان جور فرمودند: با نگاهی به تاریخ خواهید دید حاکمانی که پس از رسول خدا و امیرمؤمنان به نام اسلام بر مردم حکومت کردند چه جنایاتی که مرتکب نشدند.

تاریخ نویسان مسلمان و غیر مسلمان نوشته اند که معاویه با روش های تروریستی و یورش های شبانه اش بر مردم بی پناه و غیر نظامی، بیش از سی هزار انسان بی گناه اعم از زن و مرد، کوچک و بزرگ را در یمن و غیره به وحشی ترین شکل به قتل رسانیده که تنها جرم آنان وفاداری و وابستگی شان به امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام بود. پسر معاویه، یزید در واقعه ی حرّه طی سه روز اباحه ی مدینه ی منوره شهر رسول خدا برای لشکریان خون خار خود، بیش از ده هزار نفر مرد و زن، خرد و کلان، پیر و جوان را به صورت های فجیع به قتل رساند. از این دست وقایع خونین از حکام جور بنی امیه و بنی عباس و بنی عثمان در تاریخ بسیار ثبت شده است. امروز خود شاهد هستید که پیروان معاویه و یزید چه جنایاتی بر ضد انسان های بی پناه انجام داده و چگونه از هیچ رفتار وحشیانه ای فروگذار نمی کنند.

مرجع عالیقدر افزودند: حال نگاهی دیگر به تاریخ و جنگ جمل بیفکنیم. در تاریخ آمده است که پس از پیروزی لشکریان حضرت و شکست سپاه جمل، بر اثر عقب نشینی این لشکرِ شکست خورده، خانمی باردار که از آن نزدیکی ها عبور می کرد به وحشت افتاده و به دنبال آن جنین خود را سقط نموده، سپس بچه و آن گاه مادر بچه جان سپردند. امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام که به این صحنه رسیدند ناراحت شده و پرسیدند کدام یک از فرزند و مادر زودتر جان داد، سپس دستور دادند که دیه هر دو را از بیت المال به ورثه ی این دو طبق احکام ارث بدهند، آن هم به این جهت که این اتفاق ناگوار در سرزمین تحت حکومت حضرتش رخ داده گرچه سپاه خصم سبب آن حادثه فجیع شده بود. آیا مانند چنین عدل و دادی در تاریخ وجود دارد یا این که برای چنین رفتاری در تاریخ همانندی پیدا می شود؟

معظم له در ادامه به بررسی روی دیگر تاریخ پرداخته و فرمودند: با نگاهی به تاریخ می بینیم خط مقابل اهل بیت علیهم السلام در جنگ ها چه می کردند و امروز که جنگی نیست چه می کنند. شاعرِ عرب زبان فرق میان خط اهل بیت علیهم السلام و خط مقابل این خاندان را این چنین سروده است:

(ملکنا فکان العفو منّا سجیة ـ فلما ملکتم سال بالدم أبطح)

(وحسبکم هذا التفاوت بیننا ـ وکل إناء بالذی فیه ینضح)

(هنگامی که قدرت به دست ما بود گذشت و بخشش شیوه و اخلاق ما بود، و هنگامی که قدرت را به چنگ آوردید زمین را از کشتار و خونریزی رودِ خون کردید

همین تفاوت میان ما و شما بس است که ز کوزه همان تراود که در اوست)

حق نیز همین است، چراکه می بینیم وقتی اهل بیت علیهم السلام مانند رسول خدا صلی الله علیه وآله و امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام حکومت داشتند، گذشت و بخشایش، روش و منش شان بود، ولی وقتی طرف مقابل، یعنی دشمنان و مخالفان اهل بیت علیهم السلام قدرت را به چنگ آوردند همه جا را عرصه ی تاخت و تاز و جنایت خود ساخته، زمین را با کشتار مردم بی گناه به رود خون مبدّل ساختند.

خوب است به تاریخ ثورة العشرین (انقلاب مردم عراق بر ضد اشغالگران انگلیسی در سال 1920 میلادی) نیز نگاهی بیندازید و ببینید در این ماجرا استعمارگران تجاوزگر چه جنایت هایی را علیه مردم مسلمان عراق که نکردند و چه خون هایی را که نریختند؛ و چه ماجراهای کینه توزی را که تا به امروز بر سر ملت مسلمان عراق به بار نیاوردند؟.

مرجع عالیقدر فرمودند: جوانان را به خواندن تاریخ ثورة العشرین، خصوصاً کتاب «الحقائق الناصعة» و جز آن که در این زمینه نوشته شده است، توصیه می کنم. ملت ایران در سرزمین خود و در کمال امنیت زندگی می کرد. استعمار انگلیس از پس دریاها به عراق آمد و با بهانه های پوچ و واهی، مانند رهایی مردم عراق از حکام جور عثمانیان در امور عراق دخالت کرد، اقدامی که حق آن را نداشت، اما به هر حال این متجاوز وارد عراق شد و سلطه جائرانه و حکام غیر مسلمان انگلیسی را بر سر مردم مسلمان تحمیل کرد. فتوای رهبر انقلاب آن روز مردم عراق بر ضد اشغالگران انگلیسی قابل توجه و تأمل است. مرحوم آیت الله میرزا شیخ محمد تقی شیرازی در فتوای خود از واژه ی دفاع برای تحریک مردم عراق بر ضد اشغالگران استفاده نمودند، آن جا که اعلان کردند: «یجب علی العراقیین أن یدافعوا؛ بر عراقی ها واجب است دفاع کنند» و ـ مثلاً ـ واژه ی: «یهاجموا؛ هجوم ببرند» به کار نبرد.

پر واضح است بر هر فرد یا جامعه ای حمله ی نظامی برای اشغالگری شود، به طور طبیعی آن فرد و یا جامعه از جان، مال و ناموس خود و دیگران دفاع می کند و مرحوم شیرازی قدس سره به این دلیل از واژه ی دفاع استفاده کردند که کلام رسول خدا صلی الله علیه وآله بوده است. آیا در تاریخ شیوه و سیره ای مانند آنچه در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام آمده است وجود دارد؟

ایشان مجددا جوانان را به خواندن تاریخ سفارش نموده و فرمودند: تاریخ اسلام را تا قرن معاصر بخوانید تا با شیوه ی استعمارگران نسبت به جنگ افروزی و کشتارهای دست جمعی آشنا شوید، سپس کتابهایی که درباره ی اهل بیت علیهم السلام نوشته شده است، از جمله کتاب «الهدی إلی دین المصطفی» نوشته ی علامه ی بزرگ شیخ محمد جواد بلاغی و کتاب دیگرش «الرحلة المدرسیة» را حتما بخوانید. علامه بلاغی جنگ های رسول صلی الله علیه وآله را در این دو کتاب گرد آورده، ثابت کرده است که تمام جنگ های رسول خدا صلی الله علیه وآله دفاعی بوده و حضرتش هیچ گاه جنگی ابتدایی و تهاجمی نداشته اند. امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام نیز همین گونه بودند، یعنی تمام جنگ هایشان دفاعی بود، نه تهاجمی.

مرجع عالیقدر سپس همگان را به بررسی رفتار غیر پیروان امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام دعوت نموده و فرمودند: ببینید افرادی که از امیرمؤمنان علیه السلام روی برتافته و از حضرتش پیروی نمی کردند از روزی که قدرت را به چنگ آوردند تا به امروز چه کرده اند و در حال حاضر در عراق و برخی کشورها چگونه رفتاری دارند. مسلماً آنچه را که مرتکب می شوند با فرهنگ انسان چه رسد اسلام هرگز سازگاری ندارد. خودروهای بمب گذاری شده، کمربندهای انفجاری، حمله های مسلحانه، کشتن مردم بی گناه و بی دفاع و ترساندن و کشتن زنان و کودکان، فرهنگ و قانون جنگل است، با این تفاوت که موجودات جنگل جانوران بی عقل هستند، ولی اینان انسان نمایانی هستند که قانون جنگل و شیوه درندگان وحشی را برگزیده اند.

چنین خلق و خوی ددمنشانه و روش و منش وحشیانه را فقط در مسیر غیر اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام می توان یافت.

بنابراین مسئولیت امروز ما برای عراق و از این رهگذر برای سراسر جهان این است که جوانان خود را که آینده سازانند بر پایه ی فرهنگ اهل بیت علیهم السلام بپرورانیم و بدانیم که اگر جوانان، فرهنگ اهل بیت علیهم السلام را فراگرفته، از آن توشه برگیرند، در آینده ی نزدیک آن را در جامعه ی خود و در سراسر جهان پیاده نموده و بدان عمل خواهند کرد ان شاء الله تعالی، آری به برکت امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام عراق آینده از تمام نعمت های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و جز آن برخوردار خواهد شد و آن گاه این رهاورد بزرگ، یعنی فرهنگ اهل بیت علیهم السلام به سراسر جهان گسترش خواهد یافت ان شاء الله تعالی.

مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی در خاتمه ضمن دعا برای ظهور حضرت مهدی موعود ارواحنافداه برا ی نجات مظلومان عالم، خصوصاً ملت غیور و ستمدیده عراق دعا کردند.