LOGIN
بیانات
shirazi.ir
"مرجع عالي قدر:"
اخلاق نيک از جوامع خير است
کد 1797
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 03 شهریور 1387 - 22 شعبان المعظّم 1429

 

آيت الله العظمي سيد صادق شيرازي روز پنج شنبه گذشته (31 مرداد ماه 1387) در ديدار با جمعي از بانوان يزدي با اشاره به ايام خجسته ميلاد با برکت حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف و هم چنين نزديک شدن ايام ماه مبارک رمضان خاطر نشان کردند: خوب است انسان تصميم بگيرد مقتضيات پذيرش الهي و نيز مقتضيات رضايت آقا مهدي موعود عجل الله تعالي فرجه الشريف را تحصيل کند.

ايشان در بخش ديگري از سخنانشان فرمودند: از روايات پيشوايان دين دريافت مي شود که برخي از چيزها «جامع خيرات» و برخي از اعمال ديگر «جامع شرور» و بدي هاست. وظيفه ما آن است که هر چه مي توانيم از اعمال که جامع شرور است دوري گزينيم و اندک اندک خود را به افعال نيکي که جامع خوبي هاست نزديک کنيم.

معظم له افزودند: يکي از اموري که جامع خيرات است حسن خلق مي باشد و در مقابل، سوء خلق از جوامع شرور مي باشد.

در ميان فروع دين، نماز اهميت ويژه دارد به نحوي که در بيانات پيشوايان دين آمده است: اگر نماز بنده اي به درگاه الهي پذيرفته شود بقيه اعمال او نيز مقبول درگاه باري تعالي خواهد بود و اگر نماز او پذيرفته نشود ديگر اعمالش نيز پذيرفته نخواهد شد.

با وجود اهميت والايي که نماز در ميان فروع دين دارد، بايد اين را دانست که نماز فقط يکي از انواع عبادات است. به همين قياس روزه و حج ـ خواه مستحب و خواه واجب ـ، زکات، اطعام، اعتکاف، اقامه عزا براي امام حسين عليه السلام و ديگر اعمال هر کدام فقط يکي از انواع متعدد عبادات هستند. در اين ميان حسن خلق جايگاه ويژه اي دارد به گونه اي که اگر انسان حسن خلق داشته باشد نماز، روزه و ديگر عبادات و اعمال او به درگاه باري تعالي پذيرفته مي شود و اگر انسان سوء خلق داشته باشد نماز، اعمال و عبادات او تباه مي گردد. اين معنا در روايات اهل بيت عليهم السلام بارها مورد تأکيد واقع شده است. براي نمونه در روايت آمده است که به رسول خدا صلي الله عليه وآله عرض شد: فلان زن تمام روزها را روزه مي گيرد و تمام شب ها را به شب زنده داري و عبادت مشغول است ولي بد اخلاق است و با زبان خود همسايگانش را مي آزارد. رسول خدا صلي الله عليه وآله فرمودند: هيچ خيري در اين زن نيست. او از اهل آتش است(1).

ايشان تاکيد کردند: حسن خلق و ديگر جوامع خير خطوط رساننده انسان به بهشت هستند، خواه انسان اهل مستحبات باشد يا نه، در مقابل بداخلاقي و ديگر جوامع شر خطوطي است که انسان را به دوزخ مي کشاند حتي اگر انسان عابد و اهل مستحبات باشد. به عبارت ديگر سوء خلق خواه ناخواه انسان را جهنمي مي کند و حسن خلق در نهايت اسباب هدايت و عاقبت به خيري آدمي را فراهم و او را اهل بهشت مي سازد.

البته اين بدان معني نيست که مستحبات اهميتي ندارند. بلکه به معناي اهميت والا و کليدي حسن خلق در ميان مجموعه اعمال است، به طوري که باعث مي شود يک عمر روزه و شب زنده داري در پي سوء خلق تباه گردد.

ايشان در پايان ياد آور شدند: همه ما به ويژه در اين ايام بايد در پي انجام اموري باشيم که رضايت حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه شريف را فراهم مي کند. يکي از اموري که اسباب خشنودي آن بزرگوار را فراهم مي کند خوش اخلاقي است و يکي از اموري که باعث رنجش ايشان مي شود بد اخلاقي مي باشد. در اين ايام با تمرين حسن خلق اسباب تقرب به خداي متعال و آمادگي ورود به ماه مبارک رمضان و خوان گسترده کرم الهي را مهيا کنيم.

اميدوارم خداي متعال به برکت مولايمان حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف اين توفيق را نصيب همه ما سازد.

 

 

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1) بحار الانوار، ج68، ص394 (باب 92 ـ حسن الخلق و تفسير قوله تعالي...).