LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۴ ذی القعده ۱۴۴۳)
کد 29090
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 01 تیر 1401 - 22 ذوالقعدة الحرام 1443

در روز شنبه ۴ ذی القعده ۱۴۴۳ق (۱۴ خرداد ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: اگر شخصی یک میلیون دینار قرض بدهد و شرط کند که مثلاً یک میلیون دلار به او بدهد، که یک میلیون دلار از یک میلیون دینار بیشتر می شود، آیا این کار ربا است؟

جواب: «المومنون عند شروطهم» عام است و هر شرطی را شامل می شود، اما ربا از آن استثنا شده است و هر شرطی که نفعی به دنبال داشته باشد، رباست و در فرض سؤال هم شرط اینچنین است و لذا ربا است.

سؤال: اگر در نماز جهل به نجاست بدن یا لباس داشته و نماز خواند، حکم نمازهایش چیست؟

جواب: طهارت از خبث در صورت علم به وجود خبث شرط است، اما اگر جهل به آن دارد، طهارت از خبث شرط نیست و لذا نمازهایی که خوانده صحیح است برخلاف طهارت از حدث که از اول تا آخر نماز شرط است، چه علم به وجود حدث داشته باشد و چه جهل به آن. بنابراین، اگر به جهت جهل به وجود حدث و به خیال اینکه طهارت دارد، نماز خواند و بعد از نماز متوجه شد، نمازش باطل است و این فرق بین طهارت از حدث و خبث است و فارق در این فرق دلیل است.

سؤال: اگر مجتهدی صیغۀ نکاح را به فارسی صحیح می دانسته و مرد و زنی که مقلد او بوده اند با صیغۀ فارسی عقد کرده اند، آیا بعد از فوت این مجتهد این عقد نکاح باطل می شود؟

جواب: خیر، در اینجا قاعده اجزاء جاری است و دلیل این قاعده اجماع است.

سؤال: در مورد سقط جنین چه کسی ضامن است تا دیه بر او باشد، دکتر یا مادر؟

جواب: اگر به این صورت بوده که بچه دراثر تزریق آمپول به مادر توسط دکتر سقط شده است دکتر قاتل محسوب شده و دیه بر اوست، اما اگر دکتر قرصی به مادر داد و مادر به اختیار خود قرص را خورد و موجب سقط جنین شد، در این صورت مادر قاتل بوده و دیه براوست.

سؤال: اگر چنانچه بچه غیربالغ کسی را بکشد، آیا جایز است او را قصاص کرد؟

جواب: دلیل داریم که «عمد الصبی خطأ»، لذا اگر صبی عمداً هم کسی را کشت، معاملۀ خطا با او می شود و لذا قصاص نمی گردد، اما دیه بر عاقلۀ او است.

سؤال: آیا روایت «عمد الصبی خطأ» مطلق است یا خاص به باب قصاص و دیات است؟

جواب: چون دو روایت وارد شده یکی «عمد الصبی خطأ» و دیگری همین عبارت با ذیل «تحمله العاقله» و چون این دو روایت مثبتین هستند، دومی اطلاق اولی را تقیید نمی کند.

سؤال: آیا این دو روایت مذکوراز قبیل این آیۀ و روایت نیستند آیه:« وَ إِذا قُرِئَ القرآن

فَاسْتَمِعُوا لَهُ و انصتوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ»(اعراف204) و روایتی که بیان می کند این آیه در مورد نماز جماعت است که روایت مخصص عموم آیه است؟

جواب: در مورد آیه شریفه در روایتی که بیان فرموده این آیه در مورد نماز جماعت است و اینکه وقتی امام قرائت می کند بر ماموم واجب است سکوت کرده و حمد و سوره را نخواند ، اینچنین وارد شده است: «وان کنتَ خلف امام فلا تقرأنّ شیئا وفی الاولیین و انصت لقرائته فان الله عزوجل یقول للمومنین و اذا قرأ القرآن یعنی فی الفریضة خلف الامام»(من لایحضره الفقیه، ج1، ص392) و ظاهر روایت حصراست و لذا به خاطر این روایت، آیه عموم نخواهد داشت.

سؤال: اگر حیوانی یک شخصی را به قتل رساند، آیا صاحب حیوان ضامن است؟

جواب: اگر صاحب حیوان تقصیر کرده باشد، مثلا حیوان را نبسته باشد، در این صورت ضامن است، اما اگر تقصیر نکرده باشد، ضامن نیست.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.