LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۲۲ ذی القعده ۱۴۴۳)
کد 29277
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 12 تیر 1401 - 3 ذوالحجّة الحرام 1443

در روز چهارشنبه ۲۲ ذی القعده ۱۴۴۳ق (۱ تیر ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: شهيد با چه شرايطى غسل داده نمى شود؟

جواب: شهيد شرعی كسى است كه در معركه جنگى كه به اذن امام يا نايب امام معصوم بر پاشده باشد، كشته شود و در اين صورت شهيد بدون غسل و كفن دفن مى شود.

سؤال: کفن نکردن شهید عزیمت است یا رخصت است؟

جواب: اصل در همه تکالیف عزیمت است و اگر به مرحله شک رسید، اصل عزیمت است؛ هرچند که در اینجا ظاهراً شکی نیست لذا اصل عزیمت است، مضافا بر اینکه عمل معصوم و تاسی نیز در مسأله وجود دارد.

سؤال: اگر شخصی از وطن خود مهاجرت کرد و شبه اعراض از وطن کرد، تکلیفش چیست؟

جواب: اگر اعراض محرز باشد، در این صورت دیگر حکم وطنش را ندارد و اگر به آنجا سفر کرد، حکم مسافر را دارد و لذا اگر کمتر از ده روز می ماند، نمازش شکسته است و نمی تواند روزه بگیرد.

سؤال: در شرط اعلمیت برای قاضی، حضرت امیرمومنان علیه السلام در نهج البلاغه به صورت امر می فرمایند که برای حکم باید اعلم باشد، حال که فقها از این امر استحباب فهمیده اند و از وجوب اعراض کرده اند، پس چرا در باب تقلید شرط اعلمیت را واجب می دانند با اینکه حکم در فرمایش حضرت اعم از قضاوت و فتواست. به عبارت دیگر چرا شرط اعلمیت در قضاوت مستحب و در فتوا واجب است؟

جواب: سیاق فرمایش حضرت در نهج البلاغه، ظهور در قضاوت دارد و اعم نیست و در اینجا اعم بین قضاوت و فتوا نیست. و وجوب شرط اعلمیت برای مرجع تقلید از ادله دیگر ثابت می شود.

سؤال: اگر فرد با فروختن مازاد وسایل خانه مستطیع می شود، آیا واجب است وسایل اضافی و بی مصرف خانه را بفروشد؟

جواب: بله؛ زیرا استطاعت یک امر عرفی است. لذا اگر زمینی که مؤونه زندگی نیست را داشته باشد و اگر بفروشد، می تواند با پولش به حج برود، واجب است که انجام دهد. در این باب حتی اگر زمین فروش نمی رود، اما با مقدار پول کمتر زمین را می خرند، در صورتی که اگر ارزانتر بفروشد، ضرر زیاد نمی کند، باید زمین را بفروشد.

سؤال: شخصی که غسل جنابت کرده است و مدت ها می گذرد، حال متوجه مانع در بدنش شده است که از چند روز قبل بر بدنش بوده، تکلیف نماز و روزه ها که انجام داده است چیست؟

جواب: اگر مانع کوچکی مانند گچ و چسب و رنگ جزئی باشد، غسلش باطل نیست و صحیح است همانطوری که عده ای از فقها مانند صاحب جواهر و مرحوم اخوی فرمودند که اگر مانع جزئی و کوچک باشد که عادتاً از او غفلت می شود، غسل و وضو صحیح است. اما اگر مانع جزئی نبود، در این صورت روزه هایش صحیح اما نمازها باید قضا شود.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.