LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۳ ذی الحجه ۱۴۴۳)
کد 29402
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 16 تیر 1401 - 7 ذوالحجّة الحرام 1443

در روز یکشنبه ۳ ذی الحجه ۱۴۴۳ق (۱۲ تیر ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: اگر شخصى از مذهب عامه مستبصر و شيعه بشود، تكليف اعمالى كه به جا آورده است چيست؟

جواب: از ادله شرعى برداشت مى شود،  همانطورى كه شخص كافر اگر مسلمان بشود، نيازى نيست اعمال گذشته خود را قضا كند، شخصى كه مستبصر و شيعه مى شود نیز نياز نيست اعمال خود مانند نماز و روزه و حج و غسل را قضا كند.

سؤال: حکم خوردن مکروهات ذبیحه چه حکمی دارد؟

جواب: اولی ترک مکروهات ذبیحه است و لذا دور انداختن آن ها تبذیر نیست. بله؛ دادن به اطفال یا مجانین یا حیوانات چون تکلیف ندارند مکروه نیست.

سؤال: استعمال صیغه امر و نهی در استحباب و کراهت بیشتر است آیا می توان گفت اصل همین است؟

جواب: ظواهر حجت هستند، یعنی اراده استعمالیه طریق به اراده جدیه و کاشف از آن است، و حجیت منجز و معذرعند العقلاست. صیغه امر ظهور عقلایی در وجوب و صیغه نهی ظهور عقلایی در حرمت دارد و اینکه استعمال امر در استحباب بیشتر است، سبب شکسته شدن ظهور نمی شود و همچنین در نهی. لذا طبق ظهورعرفی که حجت است، امر دلالت بر وجوب دارد و تنها کسی که قائل شده است که اصل در اوامر استحباب است مرحوم صاحب معالم است.

سؤال: ملاک ظهور شخصی است یا عرفی؟

جواب: ملاک ظهورعرفی است و اگر شک شود که آیا ظهورعرفی است یا نه، باید فحص شود.

سؤال: تکلیف کسی که جاهل به طواف نساء بوده و طواف وداع انجام داده چیست؟

جواب: روایتی خاص وجود دارد که مجزی است؛ البته مسأله خلافی است اما بعضی به این روایت خاص عمل کرده اند و فتوا به صحت طواف داده اند و جماعتی هم گفته اند مجزی نیست. نسبت به خود عامه که طواف نساء را قبول ندارند و طواف وداع انجام می دهند، در روایت وارد شده که از جهالشان طواف نساء حساب می شود اما اگر عالم باشند، خیر.

سؤال: آیا گفتن آمین در نماز مبطل نماز است؟

جواب: مشهور بین فقها این است که گفتن آمین در نماز هم حرام و هم مبطل نماز است. بله؛ بنابر قول به بطلان اگر جاهل باشد، لا تعاد این مورد را هم در بر می گیرد.

سؤال: آیا کفار مکلف به فروع هستند؟

جواب: این مسأله را عروه مطرح کرده است و مورد اختلاف بین فقهاست. جماعتی گفته اند که کفار هم مکلف به فروع هستند، اما اگر انجام دادند، قبول نیست چون شرط ایمان ندارند.

سؤال: جواز بیع حرام به من یستحل حلالا، آیا شامل مسلمان که لا یبالی به دین است، هم می شود مانند کسی که مسلمان است، اما می گوید من اعتقاد ندارم که گوشت جوک نجس است؟

جواب: اگر دلیل منصرف نباشد، این مورد را هم شامل می شود.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.