LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۱۵ ذی الحجه ۱۴۴۳)
کد 29676
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 29 تیر 1401 - 20 ذوالحجّة الحرام 1443

در روز جمعه ۱۵ ذی الحجه ۱۴۴۳ق (۲۴ تیر ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:     

سؤال: آیا خمرى كه از مواد شيميايى ساخته شود، حرام و نجس است؟ جواب: احكام شرعى تابع عناوين است، لذا اگر عرفاً به آن خمر گفته شود، نجس و حرام است.

سؤال: نسبت به تاذی والدین در حاشیه عروه تعلیقه ای فرمودید (عروه کتاب الصوم، الصوم الحرام، مسأله تاسع) که روزه گرفتن فرزند اگر موجب عقوق والدین یا تاذی یا منافات با مصاحبت با معروف بشود، حرام است، آیا مصاحبت با معروف مصداق تاذی است؟

جواب: قرآن کریم فرموده: «وصاحبهما فی الدنیا معروفاً»(لقمان 15). دلیلی بر وجوب اطاعت والدین وجود ندارد، اما تاذّی والدین حرام است. بین تاذی و عدم مصاحبت معروف ترادف و تساوی نیست، بلکه عموم من وجه است و ممکن است تاذی باشد، اما عدم مصاحبت با معروف نباشد.

سؤال: آگر شخصی وصیت کند که فلان شخص برای من  نماز میت بخواند، آیا لازم است که بعد از فوت برای خواند نماز از ولی میت اذن گرفته شود؟

جواب: خیر؛ زیرا از ادله استفاده شده که تجهیز میت از حقوق خود شخص است و ولایت ولی میت در جایی است که میت وصیت نکرده باشد؛ هرچند که بعضی گفته اند از باب احتیاط به جهت اطلاق ادله ولایت، اذن بگیرد، اما مشهور فقها قدیماً و حدیثاً آن هایی که متعرض مسأله شده اند، گفته اند اگر میت وصیت کرده باشد، دیگر ولی میت ولایت ندارد.

سؤال: اگر زوجه ناشزه شد، نفقه دارد. آیا می توانیم بگوییم که نفقه اولادی که معصیت والدین را کرده اند، واجب نیست؟

جواب: تعدی حکم نیاز به دلیل از قرآن یا روایت دارد. اگر زوجه نماز نخواند، اما حقوق واجب شوهر را ادا کند، واجب النفقه است.

سؤال: داخل کردن شخصی در نَسَب چه حکمی دارد؟

جواب: جایز نیست و مترتب کردن آثار محرمیت و ارث حرام است.

سؤال: بعضی ازعشایر ادعای سیادت می کنند، آیا صِرف ادعا کافی است؟

جواب: نسب و سیادت احتیاج به یکی از دو امر دارد:1- بینه شرعی، یعنی دو نفرعادل شهادت بدهند و یا یک عادل البته بنا بر اینکه در موضوعات قول یک ثقه کافی باشد.2- شهرت، حتی اگر به حد اطمینان نرسد. بله؛ نباید علم به خطای شهرت باشد، اما اگر ندانیم منشا آن شهرت چیست، اطلاق کلمات فقها شامل می شود و لذا حجت است.

سؤال: قول نسّاب حجت است؟

جواب: اگر واقعاً عالم و اهل خبره نسب باشد و قول او موجب اطمینان شود، حجت است.

سؤال: در رابطه با لقطه، اگر در مکانی یافت شود که یقین حاصل گردد صاحب مال دیگر به آن جا باز نمی گردد، آیا اعلام کردن در آن مکان واجب است؟

جواب این مسأله محل خلاف بین فقهاست، زیرا دلیل اعلام در مال لقطه اطلاق دارد، اما عده ای هم گفته اند که اطلاق منصرف از این مورد است و اعلام در مکانی است که احتمال عقلایی بر پیدا شدن صاحب مال باشد.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.