LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
شب بيست و ششم ـ مبحث فقهي
کد 716
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 12 آبان 1384 - 30 رمضان العظيم 1426
در شب هاي ماه مبارک رمضان، طلاب، علما و فضلاي حوزه علميه، شخصيت هاي گوناگون و عموم مؤمنان در بيت مرجع عالي قدر در شهر مقدس قم حضور به هم مي رسانند و در خلال ديدار با ايشان، درباره مسائل علمي، فقهي، تاريخي و فرهنگي سخن به ميان مي آورند و آية الله العظمي سيد صادق شيرازي نيز ضمن شرکت در اين گفتگوها ديدگاه هاي ارزشمندشان را ابراز مي دارند.


بسم الله الرحمن الرحيم

در اين جلسه مسأله «جبر وکسر سندي به وسيله شهرت» (عمل به روايت ضعيف وجبران ضعف آن به وسيله شهرت وعکس آن) ورأي علما درباره آن مطرح شد.

حضرت آية الله العظمي شيرازي فرمودند: علماي قبل از شيخ انصاري «شهرت» را حجت مي دانستند وحتي ميرزاي نائيني که بيشتر به اصولي بودن شناخته مي شد تا فقيه شهرت را قبول نداشت، در ادامه يکي از فتواهاي خود آورده است: «به جهت احتمال شهرت».

همچنين شيخ انصاري که در کتاب «رسائل» خود قائل به عدم حجيت شهرت است، در مبحث فقه در موارد بسياري روايت صحيحه را نپذيرفته، به شهرت استناد کرده است.

ايشان افزودند: به عنوان مثال مشهور بين فقها اين است که دو نوع غسل داريم: ترتيبي وارتماسي.

در باب غسل روايت صحيحه اي داريم که راوي از امام عليه السلام پرسيد: آيا غسل کردن با آب باران [در حال فرود آمدن] صحيح است؟

امام عليه السلام در پاسخ فرمودند: «غسل تو صحيح است»، اما با وجود اين روايت، مشهور از آن اِعراض کرده است.

ايشان رأي فقهي خود را درباره مسأله غسل زير باران اين گونه بيان نمودند: با اين که در فقه واصول، قائل به حجيت شهرت هستم، ولي روايت پيشين را مورد عمل قرار داده، آن را به غسل زير دوش سَرَيان وجريان داده ودر اين مسأله از رأي مشهور پيروي نکردم.

آية الله العظمي شيرازي افزودند: بسيار سؤال مي شود که شخصي به منظور غسل کردن زير دوش قرار گرفته، ابتدا سر وگردن خود را شسته، سپس ـ بدون رعايت ترتيب ـ بدن خود را مي شويد، چنين غسلي چه حکمي دارد؟ پاسخ من اين است که اشکالي ندارد.

در پايان از اعتماد بر اظهارات منجمان در تعيين اول ماه سخن به ميان آمد وايشان در پاسخ اظهار داشتند: منجمان زمان تولد هلال را بيان مي کنند، ولي ما بر اساس روايات، رؤيت را شرط ثبوت اول ماه مي دانيم.