1- حیات دوباره دین
«وجدّد بِهِ ما امتحی من دینک؛ پروردگارا، به واسطه امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف بخش های فراموش شده دین خود را تجدید حیات کن».
جمله یادشده بخشی از دعایی است که از جانب خود حضرت بقیة الله الاعظم وارد و با «اللّهم عرّفنی نفسک؛ خدایا خودت را به من بشناسان» آغاز شده است. این دعا را عالمان ما به نقل از نواب خاص امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف نقل کرده و آورده اند که حضرت خواندن این دعا را در زمان غیبت سفارش فرمودند.
این فقره گویای این معناست که بخش هایی از دین خدا محو و نابود شده است و ظهور حضرت بقیة الله موجب تجدید حیات این بخش های فراموش شده می گردد. لفظ «امتحی» در این فقره به معنای محو و نابودی کامل است و روشن است که نابود شدن غیر از دگرگونی است و ناظر به مرحله ای بالاتر از تغییر و دگرگونی صرف است.
دین خدا مفهومی گسترده و یک فرهنگ خاص است که با همه ابعاد و شئون زندگی فردی و اجتماعی انسان ارتباط دارد. دین خدا فقط اموری چون موعظه، بهشت، جهنم، ثواب و عقاب نیست، بلکه این امور فقط جزء دین خداست. دین خدا از بهشت و جهنم و ثواب و عقاب تا احکامی چون نماز و روزه و خمس و زکات و احکام اقتصادی و اجتماعی و... را دربر می گیرد و وظایف متقابل زن و شوهر و والدین و فرزندان نسبت به یکدیگر را بیان می کند و به همین مقدار ختم نمی شود، بلکه تمام حرکات و سکنات و گفتار و کردار همه مردم در همه ادوار زندگی را شامل می شود. دین خدا درخصوص سخن گفتن، خاموشی گزیدن، انجام دادن کاری یا ترک آن و کلیه افعال ما برنامه و حکم ویژه دارد که ممکن است در قالب واجب، حرام، مستحب، مکروه یا مباح باشد. دین خدا چنین گستره عظیمی دارد و البته خدای متعال جز آن را نمی پذیرد و می فرماید: «إِنَّ الدِّینَ عِندَ اللهِ الإِسْلاَمُ؛ در حقیقت دین نزد خدا همان اسلام است».
این مفهوم گسترده از دین طی قرون واعصار دستخوش تغییر و تبدیل بسیار شده و چه بسا بخش هایی از آن به کلی دگرگون یا محو شده است. شاید بهترین مصداق یاری امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف کمک به احیای این بخش های نابودشده یا رو به نابودی دین است؛ زیرا آن جناب خواندن این دعا و این فقره را توصیه فرموده اند و این گویای دغدغه خاطر شریفشان نسبت به این مسأله است. کم ترین کاری که می توانیم در این خصوص انجام دهیم این است که جزء کسانی نباشیم که در محو این اجزا سهیم بوده اند.
2- رضایت مردم از دوران پس از ظهور
روایتى از پیامبرصلى الله علیه وآله درباره ویژگى هاى عصر ظهور امام زمان عجل الله فرجه نقل شده است كه مهم ترین منابع حدیثى اهل سنت، ازجمله صحاح سته و كتب اربعه شیعه آن را نقل كرده اند. همچنین اكثر آثارى كه درباره امام زمان عجل الله فرجه نوشته شده، از این روایت بهره گرفته اند.
در این بحث بخشى از آن روایت مورد بحث و بررسى قرار مى گیرد كه پیامبر صلى الله علیه وآله مى فرمایند: «یرضى عنه ساكن السماء و ساكن الأرض؛ ساكنان آسمان و زمین از او راضى مى شوند».
البته منظور از ساكنان آسمان براى ما روشن نیست، اما مقصود از ساكنان زمین بى تردید مردم هستند و روشن است كه ساكن زمین به اصطلاح علمى مطلق است و شامل تمام ساكنان زمین مى شود؛ یعنى تمام مردم زمین از آن حضرت راضى مى شوند و این رضامندى مخصوص گروه خاصى نخواهد بود. جاى هیچ تردیدى نیست كه هرگز پیش نیامده است تمام ساكنان زمین از كسى راضى شوند، حتى همه مردم از پیامبران خدا، ازجمله رسول اكرم صلى الله علیه وآله راضى نشدند، هرچند مؤمنان از ایشان راضى بودند، اما در همان قلمرو جغرافیایى جزیرة العرب كه پیامبر صلى الله علیه وآله مبعوث شده بودند، همه مردم از ایشان راضى نبودند و نه تنها پیام او را قبول نكردند، بلكه حضرتش را مورد آزار قرار مى دادند و حتى در خانه حضرت نیز كسانى بودند كه ایشان را آزار مى دادند.
بنابراین، وجه تمایز و ویژگى حضرت ولى عصر عجل الله فرجه این است كه تمام ساكنان زمین از او راضى مى شوند. این موضوع، علاوه بر اصل وجود امام زمان عجل الله فرجه كه معجزه است، خود یك معجزه به شمار مى رود؛ معجزه اى كه به اراده خداى متعال انجام خواهد گرفت، زیرا هیچ موجودى قدرت انجام چنین معجزه اى را ندارد و اساساً هرچند وجود خورشید، آسمان و كهكشان ها از معجزات خدا است، اما وجود مبارك چهارده معصوم علیهم السلام از معجزات مهم الهى است.
دلیل رضایت مردم از حکومت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
اولاً: امكان دارد به صورت تكوینى و با اراده الهى در پرتو همان نورانیت كامل زمین، انسان ها به نورانیتى برسند كه خوشبختى و رستگارى خود را در رضایت كامل و همه جانبه از امام زمان عجل الله فرجه بدانند.
ثانیاً: عامل بسیارى از نارضایتى هاى اجتماعى، كمبودها و نیازهاى مادى است كه در زمان ظهور آن حضرت مرتفع مى شود؛ زیرا در آن روز مشكل پول، به عنوان وسیله رفع محرومیت ها و كمبودها حل خواهد شد و هنگامى كه این مشكل حل شود و هركس به راحتى از وسایل آسایش و رفاه برخوردار گردد و نابرابرى ها و شكاف هاى طبقاتى كه عامل اساسى نارضایتى هاى اجتماعى است از میان برود، زمینه اى براى نارضایتى باقى نخواهد ماند؛ چه این كه مردم از ظلم و كمبودها ناراضى هستند، نه از عدالت و وفور نعمت و البته عصر ظهور رسالتى جز عدالت گسترى ندارد كه فراوانى نعمت و خیرات و بركات از آثار عدالتگسترى آن حضرت است.
3- بی نیازی فراگیر پس از ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
براساس روایاتى كه در این زمینه وجود دارد، حضرت ولى عصر عجل الله فرجه شخصى را مى گمارند تا به مردم اعلام نماید كه هركس به پول نیاز دارد، به مراكز مربوط مراجعه كند و هنگامى كه آنان براى دریافت پول به آن مراكز مراجعه مى كنند، پول هاى روى هم انباشته را مى بینند و شگفت زده مى شوند؛ چراكه على رغم اعلام عمومى براى دریافت پول، مردم پول ها را نمى برند. شاید این گروه تحت تأثیر شرایط پیش از ظهور آن حضرت، كه شاهد گرفتارى هاى مردم در تأمین غذا، منزل و... بوده اند، از دیدن آن همه پول شگفت زده مى شوند. به هر حال، در عصر ظهور وضع جامعه به كلى دگرگون مى شود و مشكل فقر با تمام آثار و عوارض فردى و اجتماعى آن حل مى گردد.
4- از بین رفتن طمع و حرص پس از ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
شكى نیست - آن گونه كه در روایات عصر ظهور آمده است - اگر مردم بتوانند به راحتى نیاز مالى خود را برطرف كنند و پول به فراوانى در اختیار مردم باشد، پول ارزش امروز خود را از دست مى دهد و همچنان كه خاك موجود در كوچه ها بى بهاست و جاذبه اى براى اندوختن ندارد، در آن زمان پول نیز بى ارزش مى شود و كارآیى خود را از دست مى دهد؛ زیرا پول وسیله اى براى تأمین نیازهاى انسان است و چون در آن زمان همه چیز فراوان شده، استفاده از اجناس فروشگاهها و یا امكانات مراكز خدماتى رایگان خواهد بود، در نتیجه زمینه حرص به اندوختن پول از میان مى رود. به عنوان مثال اگر براى كسى میهمانى برسد، مى تواند همه نیازهاى خود را به صورت رایگان از بازار تهیه كند و نیاز به پول ندارد و بالاتر از این، اگر كسى پول پرداخت كند، فروشنده ضرورتى براى دریافت آن نمى بیند.
در آن روزگار پول و طلا ارزش امروز خود را از دست مى دهند و چنان كه در روایت آمده است، وقتى به مردم اعلام مى شود هركس علاقه مند است بیاید طلا ببرد، یك نفر مى آید، ظرف خود را پر مى كند و چند قدم كه مى رود از خود مى پرسد: باربردار چه كسى باشم؟ و به دلیل این كه پاسخ قانع كننده اى براى پرسش خود نمى یابد، طلاها را به جاى اولش بر مى گرداند.
5- کامل شدن عقل، پس از ظهور امام عصر عجل الله فرجه
چنین دنیایى از هر جهت استثناست، از جمله به قدرت امام زمان عجل الله فرجه عقل مردم كامل مى شود. در روایت نقل شده است: «یضع یده على رؤوس الناس، فتكمل عقولهم؛ [امام زمان] دستش را بر سر مردم مى گذارد و عقل آنان كامل مى گردد».
مقصود از دست، این دست معمولى نیست، بلكه دست قدرت است، در این گونه موارد منظور از دست، دست قدرت الهى است، چنان كه خداى متعال مى فرماید:«یدُ الله فَوْقَ أَیدِیهِمْ؛ دست خدا بالاى دست آنان است».
وقتى عقل انسان كمال یابد، اخلاق خود را اصلاح مى كند. از آن جمله، مثلاً حرص را از خود دور مى كند؛ زیرا حرص در جایى است كه انسان براى آن فایده اى فرض كند. مثلاً فردى با زندگى متوسط، براى تأمین هزینه یك سال خود به سه میلیون تومان نیاز دارد، اما از ترس روز مبادا و براى مخارج غیرمنتظره، حریص مى شود و در این حالت اگر صدها میلیون پول هم به دست آورد، ذخیره مى كند، اما زمانى كه مشاهده مى كند زمین به نور و اشراق كامل رسیده و مردم با هم برادر شده اند و مشكلات و كمبودها را با برادرى حل مى كنند، دیگر جایى براى نگرانى از آینده و آزمندى باقى نمى ماند.
بنابراین، یكى از ویژگى هاى جامعه عصر ظهور امام زمان عجل الله فرجه كه به نور پروردگار روشن مى گردد این است كه عوامل كارگشاى مادى امروزى، مانند پول، رنگ مى بازد و به جاى آن ارزش هاى والایى همچون برادرى بر جامعه حاكم مى شود.
6- پیوستن یهودیان به امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
در روایت آمده است هنگامى كه امام زمان عجل الله فرجه پس از ظهور در مكه عازم بیت المقدس مى شوند و از عالمان یهود دعوت مى كنند تا در دامنه كوهى در بیت المقدس حاضر شوند، آنگاه كوه را به قدرت خدا شكافته، الواح تورات را كه بر حضرت موسى على نبینا وآله وعلیه الصلاة والسلام نازل شده است بیرون مى آورند و از یهودیان دعوت مى كنند تا الواح تورات را ببینند.
عالمان یهود كه قرن ها تنها نام تورات را شنیده اند، اما تا آن زمان از دیدن آن محروم مانده اند، از چنین رخدادى خوشحال مى شوند، سپس حضرت نام خود را كه در الواح تورات آمده است به آنان نشان مى دهد و آنان به امام زمان عجل الله فرجه ایمان مى آورند. یهودى ها كه این همه در دنیا براى خودشان و دیگران فتنه و مشكل مى آفرینند، مسلمان شیعه اثناعشرى مى شوند و در شمار پیروان امام زمان عجل الله فرجه در مى آیند؛ همان هایى كه قرآن درباره شان مى فرماید: «لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَوَةً لِّلَّذِینَ ءَامَنُوا الْیهُودَ وَالَّذِینَ أَشْرَكُوا؛ مسلماً یهودیان و كسانى را كه شرك ورزیده اند، دشمن ترین مردم نسبت به مؤمنان خواهى یافت».
در این بخش از آیه كه به معرفى سرسخت ترین دشمنان مؤمنان پرداخته است، اول یهود و سپس مشركان را نام مى برد. حال باتوجه به این امر وقتى یهودیان ایمان مى آورند بى تردید هزاران مشكل فرهنگى، سیاسى، اجتماعى، اقتصادى، بهداشتى و غیره از جامعه رخت بر مى بندد.
انحصار داروها در بین یهودیان
گفته مى شود داروى بیمارى قند، سال ها قبل كشف شده است و این در حالى است كه میلیون ها نفر با این بیمارى مهلك دست به گریبان هستند و در صورتى كه این دارو در اختیار نیازمندان قرار گیرد، در مدت كوتاهى مشكل میلیون ها بیمار حل مى شود، اما یهودى ها مانع پخش این دارو هستند؛ زیرا طبق ادعاى برخى، این ها با در انحصار داشتن وسایل آزمایش قند خون و داروهاى ضدقند به درآمدهاى رؤیایى میلیون ها دلار در دقیقه دست مى یابند.
7- پیروی عیسی مسیح علیه السلام از امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
در آن زمان حضرت عیسى علیه السلام از آسمان در بیت المقدس فرود مى آید. كشیشان و عالمان نصارا كه دروغ هاى بسیارى به آن حضرت نسبت داده اند، در آن جا حاضر مى شوند و آن حضرت را مى شناسند و گِردش حلقه مى زنند و نسبت به ایشان اظهار علاقه مى كنند و خود را جان نثار ایشان جلوه مى دهند و غیرعالمان شان نیز كه حضرت عیسى علیه السلام را در برابر دیدگان خود حاضر مى بینند با مقرب نشان دادن خود از ایشان كسب تكلیف مى كنند. در آن هنگام حضرت عیسى علیه السلام به حضرت ولى عصر عجل الله فرجه اشاره كرده، مى فرمایند: «هذا إمامكم و إمامی؛ این امام شما و امام من است».
و با این گفته به آنان مى فهماند كه او نیز پیرو امام است و فقط امام زمان عجل الله فرجه امام و پیشوا هستند كه باید همه از ایشان پیروى كنند. طبق آنچه در روایت آمده است «فیتبعه النصارى؛ همه مسیحیان از آن حضرت پیروى مى كنند».
كلمه «النصارى» به اصطلاح جمع مُحلّى به «ال» است و معناى عمومیت را مى رساند، یعنى تمام نصارا یكجا به آن حضرت ایمان مى آورند و به مسلمان شیعه اثنا عشرى تبدیل مى شوند.
8- سؤال مهم
پرسشى كه در اینجا به ذهن مى رسد، این است كه آیا میان این دسته روایات كه بیان مى كند در عصر ظهور امام زمان عجل الله فرجه همه مردم از امام زمان راضى هستند با روایاتى كه بیان مى كند امام زمان به دست مردم شهید مى شوند، منافاتى وجود ندارد؟
پاسخ كامل این پرسش، نیاز به بحث مفصل دارد، اما به اختصار مى توان گفت این روایات با یكدیگر منافاتى ندارند، بلكه هر مطلقى، مقیدى، و هر عامّى، خاصّى دارد و نظر به اینكه امامان علیهم السلام نیز با بیان و منطق عرف سخن مى گفته اند، به هر حال سخن عام آنان نیز غالباً خاص دارد و اصطلاحاً به حمل شایع است، پس این مورد نیز استثنا دارد، اما عموماً و فى الجمله در آن روز كسى از اوضاع گله مند نیست و اعتراض نمى كند كه چرا دادرسى نیست؛ زیرا عدالت فراگیر و همه جانبه است.
البته در آغاز ظهور امام زمان عجل الله فرجه طاغوتیان در برابر دعوت آن حضرت مقاومت مى كنند و با حضرت به نبرد مى پردازند و ایشان نیز تا برطرف كردن شرّشان با آن ها مى جنگد؛ زیرا به حكم عقل باید در برابر ظالم و قاتل ایستادگى و مقابله به مثل كرد.